Rusia încearcă să avanseze spre graniţa administrativă a regiunii Herson pentru a ocupa întreaga regiune

Forţele ruse îşi continuă ofensiva în sudul Ucrainei, încercând să avanseze în direcţia Bugul de sud - al doilea cel mai important râu, după Nipru, din ţară, care se varsă în Marea Neagră - cu scopul de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson şi de a o ocupa în totalitate, relevă un buletin al Statului Major al armatei ucrainene, care trece în revistă ultimele evoluţii de pe front, potrivit EFE, Ukrinform şi Unian.
AGERPRES - lun, 02 mai 2022, 11:57
Rusia încearcă să avanseze spre graniţa administrativă a regiunii Herson pentru a ocupa întreaga regiune

Forţele ruse caută să identifice „slăbiciuni” în apărarea ucraineană din această zonă, în timp ce atacurile de artilerie continuă în zona oraşului Nikolaev (Mikolaiv), indică înaltul comandament ucrainean în pagina sa oficială pe Facebook, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, au fost identificate unităţi ale forţelor armate din Belarus în zonele Volîn şi Polesia care acoperă graniţa belaruso-ucraineană în nord-estul ţării; continuă bombardamentele asupra Harkovului; iar în direcţia Doneţk, un grup de forţe de ocupaţie desfăşoară operaţiuni ofensive pe aproape întreaga linie de contact, precizează buletinul militar.

Statul major al armatei ucrainene mai subliniază că trupele ruse încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia tactică în regiunea Popasna şi şi-au întărit forţele de aici cu unităţi degajate la Mariupol.

Pentru a-şi consolida sistemul de apărare antiaeriană, Rusia a desfăşurat sisteme suplimentare de rachete antiaeriene în teritoriile ocupate din regiunile Lugansk şi Zaporojie, potrivit raportului, care subliniază „pierderi importante suferite de ocupanţi”.

Concret, numai în regiunile Doneţk şi Lugansk au fost respinse zece atacuri ale trupelor ruse în ultimele 24 de ore; au fost distruse două tancuri, 17 sisteme de artilerie, 38 de vehicule blindate de luptă şi 10 maşini de transport.

De asemenea, bilanţul Comandamentului operativ de sud al armatei ucrainene, postat pe pagina sa de Facebook şi publicat de agenţia de presă Ukrinform, coincide cu cel al Statului Major în ceea ce priveşte pierderile suferite de forţele ruse în ultimele ore, subliniind totodată că forţele armate ucrainene împiedică inamicul să avanseze în direcţia Nikolaev.

În Herson, trupele ruse exercită presiuni asupra localnicilor pentru a-i obliga să accepte legitimitatea autorităţilor de ocupaţie şi continuă acţiunile pentru deconectarea regiunii de sistemul bancar al Ucrainei.

Potrivit analizei din 1 mai a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, serviciile de informaţii militare britanice au comunicat că rubla va fi utilizată în oraşul Herson începând din această lună, ca parte a unui program de tranziţie monetară de patru luni, promulgat de către administraţia de ocupaţie.

Experţii acestui organism de analiză strategică şi militară cu sediul în Washington citează în acest sens surse ruseşti, potrivit cărora magazinele din unele zone ucrainene ocupate de forţele ruse încep să treacă la utilizarea rublei ruseşti.

Sunt măsuri care indică faptul că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează, probabil, să menţină controlul asupra acestor zone şi că ambiţiile sale nu se limitează doar la Donbas, potrivit acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Noi probleme pentru Boris Johnson. Doi miniștri au plecat din Guvern
Ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, explicând că şi-a pierdut încrederea în premierul Boris Johnson după o serie de scandaluri care au afectat......
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la remedierea problemelor
ANPC a verificat patru hoteluri importante din București. A plouat cu amenzi, iar 53 de camere au fost închise până la ...
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat cu 95.000 de lei hotelurile bucureştene Ambasador, Novotel şi Continental ...
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
România este al doilea exportator de grâu din UE după Franța, în sezonul 2021/2022
Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene în sezonul 2021/22, care s-a închinat la data de 30 iunie, au urcat cu ...
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi Design Construct, anchetată în „Afacerea Panseluţa” încheiată pe vremea lui Chiliman
Anchetă RomâniaTV! Clotilde Armand a dat contracte de aproape 7 milioane de euro într-un an şi jumătate firmei Maxi ...
În ultimul an şi jumătate de când a devenit primar la Sectorul 1, Clotilde Armand şi-a făcut un obicei din a se "război" ...