Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu

Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe între opiniile publice din Europa, privind sprijinul pentru Ucraina, arată un studiu al firmei americane de securitate informatică Recorded Future, preluat joi de AFP.
AGERPRES - joi, 07 iul. 2022, 10:16
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia - studiu

Cu cât războiul din Ucraina va dura mai mult, cu atât este mai probabil ca una din consecinţe să fie erodarea susţinerii pentru coaliţia occidentală, deoarece lumea se va sătura de război şi oamenii nu suportă bucuroşi efectele economice pe termen lung, arată compania specializată în analiza informaţiilor despre ameninţări, scrie Agerpres.

Conform studiului, este aproape sigur că operaţiunile informaţionale ruse vor încerca şi mai mult să exploateze această ocazie pentru a orienta opinia publică internaţională în favoarea Moscovei.

Numeroşi observatori apreciază că timpul este de partea Rusiei, printre altele fiindcă supune uzurii asistenţa occidentală pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat de altfel recent asupra urgenţei încheierii războiului înainte de sosirea iernii, remarcă AFP.

Recorded Furure afirmă că Rusia desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare a opiniei publice internaţionale, din diferite unghiuri, ţintind în special anumite ţări, cum ar fi Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.

La operaţiuni participă presa de stat rusă, cum ar fi RT, site-uri de internet suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete – de exemplu Southfront – sau relee de dezinformare şi propagandă deja cunoscute, ca Telegram sau „ferma de trolli” Cyber Front Z.

Firma americană pleacă de la mai multe exemple pentru a defini cinci teorii mari care incită la divergenţe: accentuarea nemulţumirilor faţă de conducători, denigrarea refugiaţilor ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia şi alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism şi decredibilizarea presei occidentale.

Rusia a fost acuzată de mai multe ori în trecut, de către guverne şi observatori, că exploatează reţelele sociale pentru a perturba sau parazita societăţile occidentale, aşa cum a făcut cu ocazia alegerilor din 2016 din Statele Unite.

Record Future apreciază că, având în vedere un război de durată în Ucraina şi o organizare corespunzătoare a Rusiei, va fi necesară o reacţie globală a tuturor actorilor pentru informare şi pentru identificarea eficientă, izolarea şi contracararea tentativelor directe şi indirecte ale Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...