Rusia anunţă că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele

 Rusia a declarat miercuri că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele pentru a exclude contrabanda cu arme, relatează EFE şi Interfax.
AGERPRES - mie, 13 iul. 2022, 13:29
Rusia anunţă că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele

‘Noi am spus nu o dată la toate nivelurile, de asemenea public, că suntem dispuşi să ajutăm la asigurarea navigării vaselor comerciale străine pentru transportul de cereale ucrainene’, a declarat şeful Departamentului Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciov.

Diplomatul rus a declarat într-un interviu pentru Interfax că ‘militarii ruşi deschid zilnic coridoare umanitare din Marea Neagră şi Marea Azov’.

‘Pentru noi condiţiile de înţeles cuprind posibilitatea de a controla şi inspecta navele pentru a evita contrabanda cu arme şi un angajament al Kievului că va renunţa la provocări’, a declarat el.

Iliciov susţine că ‘Rusia nu a împiedicat şi nu împiedică transportul de grâne ucrainene pe mare’.

În acelaşi timp, diplomatul rus a subliniat că Moscova intenţionează ‘să-şi îndeplinească în continuare pe deplin obligaţiile privind furnizarea de cereale, îngrăşăminte, combustibil şi alte mărfuri de importanţă majoră’, atât în cadrul acordurilor bilaterale, cât şi al programelor de asistenţă.

‘Astfel, nu există schimbări majore în oferta globală. Problemele încep în sistemul de distribuţie a fluxurilor de mărfuri şi în livrarea producţiei’, a mai spus diplomatul rus.

În acest context, AFP transmite că experţi militari din Ucraina, Rusia şi Turcia discută miercuri la Istanbul în spatele uşilor închise posibilitatea deblocării exportului de cereale din porturile ucrainene aflate sub blocadă rusă. Aceste discuţii, pe care Ministerul Apărării turc doreşte să le păstreze ‘confidenţiale’, se desfăşoară în prezenţa unei delegaţii a Naţiunilor Unite.

Nici locul, nici ora întâlnirii nu au fost făcute publice de către minister, însă delegaţia rusă a ajuns la Istanbul în cursul dimineţii şi, potrivit agenţiei RIA Novosti, discuţiile urmau să înceapă la 11:00 GMT.

O declaraţie de presă va fi dată publicităţii la finalul întâlnirii, conform sursei citate.

Este pentru prima oară când reprezentanţi ai Moscovei şi Kievului se întâlnesc după 29 martie, la o lună de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, când delegaţiile ambelor tabere s-au întâlnit tot la Istanbul, dar fără progrese.

Timpul presează: această reuniune intervine în contextul creşterii preţurilor la alimente la nivel mondial, ceea ce agită spectrul foametei, în special în Africa.

Într-un interviu publicat miercuri de cotidianul spaniol El Pais, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a părut relativ încrezător în rezultatul acestei noi întâlniri.

‘Suntem la un pas de un acord, dar totul depinde de Rusia’, a spus el. ‘Suntem în faza finală şi acum totul depinde de Rusia: dacă într-adevăr doreşte, exporturile de cereale vor începe în curând’, a subliniat Kuleba.

Dar ministrul ucrainean suspectează Moscova că blochează exporturile ucrainene pentru a priva Kievul de venituri: ‘Ei ştiu că, dacă exportăm, vom primi fonduri de pe pieţele internaţionale şi asta ne va întări’, spune el.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu şi alte cereale şi aproximativ 20 de milioane de tone de grâne sunt blocate în prezent în porturile din regiunea Odesa de prezenţa navelor de război ruseşti şi a minelor amplasate de Kiev pentru a-şi apăra coastele.

Turcia, membru NATO şi care încearcă să menţină un echilibru în relaţia sa cu cele două părţi în conflict, şi-a intensificat eforturile diplomatice pentru a facilita reluarea livrărilor.

Oficialii turci asigură că dispun de 20 de nave comerciale care aşteaptă în prezent în Marea Neagră şi ar putea fi încărcate rapid cu cereale ucrainene.

Până acum eforturile turceşti, întreprinse la solicitarea ONU, nu au făcut posibilă deblocarea situaţiei, Moscova cerând să poată inspecta navele, ceea ce Kievul refuză.

Sosirea la începutul lunii iunie la Ankara a ministrului rus de externe Serghei Lavrov nu a permis niciun progres, în lipsa vreunei reprezentant al Kievului, aminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia......
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte ...
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane de euro
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane ...
Petro Construct, companie fondată de omul de afaeri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale ...
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom ...
Petrom a reiterat azi că nu se califică la plata taxei de solidaritate dar, dacă “din motive pe care nu le poate vedea ...