Rusia interzice importurile de banane şi garoafe din Ecuador

Autorităţile ruse au decis să interzică importurile de banane provenite din Ecuador, la câteva săptămâni după ce oficialii de la Quito au anunţat că vor schimba vechile echipamente militare sovietice cu armament american, urmând ca ulterior Washingtonul să livreze Ucrainei echipamentele ecuadoriene, transmite AFP.
AGERPRES - mar, 06 feb. 2024, 10:41
Rusia interzice importurile de banane şi garoafe din Ecuador

Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) a informat că a suspendat „începând cu data de 5 februarie” autorizaţiile pentru cinci exportatori de banane din Ecuador, citând descoperirea unei insecte periculoase care poate contamina o gamă largă de produse alimentare, scrie Agerpres.

Potrivit presei ruseşti, peste 90% din bananele importate de Rusia provin din Ecuador.

Separat, Rosselkhoznadzor a informat că a decis să interzică şi importul de garoafe din Ecuador, care intră în Rusia via Ţările de Jos, Germania, Letonia şi Lituania, începând din data de 9 februarie.

Aceste măsuri restrictive vin după ce preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a anunţat, la data de 10 ianuarie, că a acceptat oferta Washingtonului de a schimba vechile echipamente militare sovietice cu armament american de ultimă generaţie, cu o valoare estimată la 185 milioane de euro.

SUA au precizat că armele pe care le vor dobândi în urma schimbului vor fi trimise Ucrainei, pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei. Acest acord bilateral a provocat nemulţumiri la Moscova.

„O astfel de decizie imprudentă a fost luată de partea ecuadoriană după presiunile serioase venite de la părţile externe interesate”, a declarat săptămâna trecută purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova. Aceasta a avertizat că decizia autorităţilor de la Quito violează acordurile existente care nu permit Ecuadorului să transfere echipamentele ruseşti către o terţă parte, fără acordul părţii ruse.

De la debutul invaziei în Ucraina, în urmă cu doi ani, Moscova încearcă să îşi consolideze legăturile economice şi occidentale cu ţările din emisfera sudică, în special ţările sud-americane şi africane, pentru a ocoli sancţiunile occidentale.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...