Rusia îşi apropie trupele de Ucraina şi îşi face rezerve de sânge – şeful Pentagonului

Statele Unite au observat că Rusia îşi constituie rezerve de sânge, îşi deplasează gradual trupele tot mai aproape de graniţa ucraineană şi suplimentează numărul avioanelor de luptă în acea zonă, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a negat din nou că până în prezent ar fi început retragerea parţială a trupelor ruse de acolo anunţată de Moscova.
AGERPRES - joi, 17 feb. 2022, 16:01
Rusia îşi apropie trupele de Ucraina şi îşi face rezerve de sânge - şeful Pentagonului

”Îi vedem transferând acolo mai multe avioane de luptă şi auxiliare. În vedem sporindu-şi pregătirea în Marea Neagră. Îi vedem chiar stocând rezerve de sânge”, a spus şeful Pentagonului la sediul NATO din Bruxelles.

”Eu însumi am fost soldat nu cu mult timp în urmă. Ştiu sigur că nu faci astfel de lucruri fără niciun motiv. Şi cu siguranţă nu le faci dacă te pregăteşti să împachetezi şi să pleci acasă”, a argumentat el.

Lloyd Austin a descris drept ”îngrijorătoare” ultimele incidente armate din estul separatist prorus al Ucrainei, unde o şcoală a fost atacată cu obuze, armata ucraineană şi separatiştii acuzându-se reciproc că sunt în spatele atacului.

Kievul şi Occidentul avertizează de mai multe săptămâni despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Statele Unite au cerut vinerea trecută cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean în următoarele 24 până la 48 de ore, susţinând că există o „posibilitate clară” ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing. De asemenea, unele mass-media occidentale relataseră, invocând evaluări ale CIA-ului, că Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit joi o nouă relatare, a publicaţiei Politico, conform căreia invazia va avea loc după 20 februarie. ”Se pare că o altă ştire falsă a fost inventată. Sper că măcar voi şi cu mine nu vom crede asemenea minciuni”, a declarat Peskov, adresându-se presei, potrivit agenţiei TASS.

Cât despre retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa ucraineană, anunţată de Moscova, dar care potrivit NATO nu a început, Peskov a spus că această retragere se va face, dar ea va lua timp.

Kremlinul avertizează asupra riscului unei ”inflamări” a situaţiei în Donbas, dând vina pe Kiev

Rusia, acuzată de Washington că încearcă să creeze „pretexte” pentru a ataca Ucraina şi care a concentrat peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană, a avertizat joi asupra riscului unei „inflamări” a situaţiei în Donbas, exprimându-şi „profunda îngrijorare”, potrivit AFP.

„Sperăm că oponenţii noştri din capitalele occidentale – de la Washington până la NATO – îşi vor utiliza întreaga lor influenţă pentru a avertiza autorităţile de la Kiev împotriva unei noi escaladări”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Situaţia din Donbas s-ar putea agrava dincolo de atacurile informaţionale şi ar putea să se „inflameze” în realitate în orice moment, a insistat Dmitri Peskov, citat de TASS.

„În fiecare moment există riscul ca domeniul atacurilor informaţionale să fie depăşit cu consecinţe care pot provoca o reizbucnire a războiului în imediata vecinătate a graniţelor noastre”, a spus Peskov.

Dmitri Peskov a respins totodată informaţiile privind o invazie planificată a Rusiei în Ucraina, dar a spus că Moscova urmăreşte îndeaproape situaţia din regiunea Donbas, aflată sub controlul rebelilor proruşi, conform Reuters.

„În ultimele 24 de ore, Moscova tot aude informaţii despre faptul că Rusia şi-a păstrat un potenţial uriaş de atac la graniţa cu Ucraina, dar este vorba de propriul nostru teritoriu. Dar nimeni, nici un singur reprezentant occidental nu vorbeşte despre potenţialul uriaş de atac al forţelor armate ucrainene pe linia de demarcaţie” în Donbas, a declarat Peskov, citat de TASS.

„Împreună cu acţiunile provocatoare, care s-au intensificat numai în ultima zi sau în ultimele zile, aceasta este o situaţie foarte, foarte periculoasă”, a spus el.

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc joi de bombardamente şi escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014, în plină criză între Moscova şi Occident, potrivit AFP.

Într-un comunicat publicat pe Facebook, armata ucraineană i-a acuzat pe combatanţii separatişti că au ţintit cu un „cinism deosebit” localitatea Staniţa Luganska, atingând o grădiniţă.

Atacul a afectat infrastructura şi „jumătate din localitate a rămas fără electricitate”, precizează comunicatul. Fotografii publicate arată o gaură de obuz în peretele clădirii şi cărămizi împrăştiate într-o cameră printre jucăriile copiilor.

Armata ucraineană a adăugat mai târziu că „trei angajaţi ai grădiniţei au fost răniţi” şi a contabilizat „la ora locală 11:00 (09:00 GMT) 29 de încălcări ale încetării focului” în întreaga zonă de conflict, în urma cărora un soldat ucrainean a fost rănit.

De asemenea, agenţiile de presă ucrainene informează, citând armata, că un obuz de artilerie a căzut în curtea unui liceu în regiunea Lugansk.

În momentul bombardamentului, în liceu se aflau 30 de elevi şi 14 membri ai personalului didactic. De la ora 11:10, opt elevi şi doi membri ai personalului s-au refugiat în subsolul liceului, restul copiilor fiind luaţi acasă de părinţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe Twitter că l-a informat pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre „bombardamentele provocatoare de astăzi, în special în Staniţa Luganska”.

La rândul lor, reprezentanţii regiunii separatiste Lugansk, citaţi de agenţia de presă rusă Interfax, au anunţat că „situaţia pe linia frontului s-a degradat în cursul ultimelor 24 de ore”.

Şeful miliţiilor din această regiune, Ian Leşcenko, a acuzat armata ucraineană că ar „încerca să împingă conflictul spre o escaladare”.

Armata ucraineană luptă din 2014 cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk, conflict soldat deja cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de strămutaţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...