Rusia îşi intensifică în mod semnificativ ofensiva în estul Ucrainei

Armata rusă şi-a intensificat într-un mod 'semnificativ' ofensiva în estul Ucrainei, în special în regiunea Lugansk, cu mai puţin de două săptămâni înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, relatează EFE.
AGERPRES - joi, 09 feb. 2023, 15:06
Rusia îşi intensifică în mod semnificativ ofensiva în estul Ucrainei

Numărul ‘atacurilor din partea ocupanţilor a crescut semnificativ în zona Kremina’, a precizat şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai, pe contul său din Telegram, scrie Agerpres.

Ruşii ‘încearcă să forţeze’ apărarea noastră în direcţia Kremina. Cu toate acestea, ‘fără un succes semnificativ’, a spus oficialul regional într-o declaraţie la televiziunea ucraineană pe care a postat-o ulterior pe Telegram.

Gaidai a adăugat că armata rusă continuă, de asemenea, „să bombardeze satele noastre neocupate pe parcursul întregii zile: Nevske, Makiivka şi Novoselivske sunt distruse practic din temelii. Este prematur să tragem concluzii finale despre Dibrova”, a subliniat el.

Aceste localităţi strategice au fost ţinta unor atacuri constante ale trupelor ruse în ultimele zile, în încercarea de a prelua controlul total al Luganskului şi al regiunii vecine Doneţk, notează EFE.

Ambele regiuni, care alcătuiesc Donbasul, au fost anexate în septembrie trecut de către preşedintele rus, Vladimir Putin, după ce Moscova a organizat aşa-numite referendumuri care nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi fără ca armata rusă să fi preluat controlul întregii zone.

Guvernul ucrainean consideră că ruşii intenţionează să lanseze o ofensivă majoră în aceste teritorii şi în regiunile Zaporojie şi Herson (în sud-estul ţării) şi care au fost anexate de asemenea de Moscova, înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei.

De altfel, contraspionajul militar ucrainean a anticipat joi ‘o escaladare militară în Donbas ca urmare a unei noi ofensive a invadatorilor’, care ar putea afecta şi alte zone, după cum a afirmat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR).

‘Va avea loc o escaladare. Principalul obiectiv (rusesc) este, de fapt, Donbasul, adică estul. Dar şi alte zone pot fi afectate, însă atacurile de acolo ar urmări în principal scopul de a deturna şi întârzia forţele şi mijloacele ucrainene’ în zonă, a explicat el.

Potrivit GUR, preşedintele Vladimir Putin ordonase anterior conducerii militare a armatei sale să preia sub control frontierele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk până la sfârşitul lunii martie.

Cu toate acestea, Kremlinul a ‘schimbat termenele de mai multe ori’, a avansat în ofensivă, dar ‘nici de data aceasta nu va reuşi’, a afirmat reprezentantul GUR.

El a mai spus că, la ora actuală, în Ucraina sunt desfăşuraţi 300.000 de ‘invadatori’, ceea ce reprezintă ‘o creştere a numărului, dar nu şi a calităţii armatei ruse’.

‘Unităţile (ruse) cele mai bine pregătite şi armele de o calitate mai înaltă au fost în mare parte scoase din uz sau distruse pe teritoriul ucrainean în anul care s-a scurs. Şi cu siguranţă ei nu vor putea să pregătească o forţă adecvată la acelaşi nivel’ într-un timp relativ scurt, a indicat Iusov.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...