Rusia: Kremlinul critică revenirea unor comandanţi ucraineni din Turcia

Kremlinul a criticat sâmbătă repatrierea de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai multor comandanţi ucraineni care urmau să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului în baza unui acord între Moscova şi Kiev, relatează AFP.
AGERPRES - Dum, 09 iul. 2023, 08:44
Rusia: Kremlinul critică revenirea unor comandanţi ucraineni din Turcia

„Revenirea comandanţilor Azov din Turcia spre Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Potrivit acestuia, atât Ucraina cât şi Turcia au încălcat termenii acestui acord care prevedea ca aceşti bărbaţi să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului.

Peskov a legat această întoarcere de „eşecul contraofensivei ucrainene” desfăşurată de la începutul lunii iunie şi de dorinţa Ankarei de a-şi arăta „solidaritatea” înaintea summitului NATO de la Vilnius din 11 şi 12 iulie.

„Pregătirile pentru summitul NATO sunt în desfăşurare şi, desigur, a existat o mare presiune asupra Turciei”, a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a revenit în ţara sa după o vizită în Turcia, a sosit alături de cinci comandanţi ai fostei garnizoane Mariupol ce fuseseră nevoiţi să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit anul trecut, notează Reuters.

Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni.

”Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor”, a afirmat şeful statului ucrainean pe Telegram.

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, a......
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 ...
Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare ...