Rusia lansează construcţia gazoductului South Stream

Gigantul rus Gazprom demarează vineri, în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, lucrările de construcţie a gazoductului South Stream, destinat să livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, transmite AFP.
Economica.net - vin, 07 dec. 2012, 06:15
Rusia lansează construcţia gazoductului South Stream

Ceremonia oficială de inaugurare a şantierului va începe la ora 11.00 GMT la Anapa, pe malul Mării Negre, punctul de pornire a traseului acestui gazoduct.

Vladimir Putin, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi cel al consorţiului South Stream, Marcel Kramer, urmează să ţină câte un discurs cu această ocazie.

Proiectul, cu un cost total estimat la circa 16,5 miliarde de euro, este realizat de un consorţiu alcătuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) şi german Wintershall (15%), o filială a gigantului din industria chimică BASF.

Gazoductul va alimenta de la sfârşitul anului 2015 Europa de Vest, în special Italia, prin Marea Neagră şi Peninsula Balcanică.

El va permite Rusiei să ocolească Ucraina, principala ţară de tranzit în prezent, ale cărei conflicte tarifare cu Moscova au dus la întreruperi temporare în livrările către ţările din Uniunea Europeană.

În luna ianuarie, Gazprom a anunţat că lucrările, ce urmau să înceapă în 2013, vor fi devansate pentru decembrie 2012, după cum a cerut Vladimir Putin în 2011, la acea dată prim-ministru al Rusiei.

South Stream va fi complementar echivalentului său nordic, Nord Stream, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. Lansat în noiembrie 2011, această instalaţie cu o lungime de 1.220 de kilometri şi-a dublat capacitatea, pentru a ajunge la 55 de miliarde de metri cubi anual, după darea în folosinţă la începutul lunii octombrie a celei de-a doua conducte.

Livrările de gaze naturale din Rusia reprezintă peste un sfert din necesarul de gaze în ţările Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...