Rusia le interzice companiilor din țările neprietenoase să-și vândă până la sfârșitul anului acțiunile pe care le dețin în companii energetice și bănci

Rusia a interzis investitorilor din aşa-numitele ţări neprietenoase să vândă acţiuni deţinute la proiecte energetice cheie şi bănci până la sfârşitul anului, intensificând presiunea în conflictul cu Occidentul legat de sancţiuni.
News.ro - sâm, 06 aug. 2022, 09:50
Rusia le interzice companiilor din țările neprietenoase să-și vândă până la sfârșitul anului acțiunile pe care le dețin în companii energetice și bănci

Ţările şi aliaţii occidentali, inclusiv Japonia, au impus restricţii financiare Rusiei, de când a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Moscova a ripostat cu restricţii de părăsirea a Rusiei de către companiile occidentale şi aliaţii lor şi, în unele cazuri, le-a confiscat bunurile.

Decretul, semnat de preşedintele Vladimir Putin şi publicat vineri, interzice imediat investitorilor din ţările care au susţinut sancţiuni împotriva Rusiei să-şi vândă activele în acorduri de partajare a producţiei (PSA), bănci, entităţi strategice, companii producătoare de echipamente energetice, precum şi în alte proiecte, de la producţia de petrol şi gaze până la cărbune şi nichel, , transmite Reuters, relatează News.ro.

Putin ar putea emite o derogare specială în anumite cazuri pentru ca tranzacţiile să continue, se spune în decret, iar Guvernul şi Banca Centrală ar trebui să pregătească o listă de bănci pentru aprobarea Kremlinului.

Decretul nu a menţionat niciun investitor pe nume.

Interdicţia acoperă aproape toate marile proiecte financiare şi energetice în care investitorii străini încă mai au participaţii, inclusiv proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1.

Joi, grupul Rosneft a acuzat ExxonMobil pentru scăderea producţiei la grupul de zăcăminte Sahalin-1, după ce producătorul de energie american a declarat că este în curs de a transfera participaţia de 30% ”către o altă parte”. ”

Separat, un decret guvernamental semnat pe 2 august a oferit investitorilor străini în proiectul de gaze naturale lichefiate (GNL) Sahalin-2, Royal Dutch Shell şi casele comerciale japoneze Mitsui & Co şi Mitsubishi), o lună pentru a-şi revendica participaţiile la o nouă entitate care va înlocui proiectul existent.

Noul decret nu acoperă proiectul Sahalin-2, a spus acesta.

ExxonMobil a refuzat să comenteze. Joi, înainte de interdicţie, Exxon a declarat că a făcut progrese semnificative să iasă din compania Sahalin-1 şi că retragerea este un proces complex. În calitate de fost operator, ExxonMobil ”are obligaţia de a asigura siguranţa oamenilor, protecţia mediului şi integritatea operaţiunilor”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Casey Norton.

Shell căuta opţiuni de retragere din proiect, în timp ce guvernul japonez şi-a reiterat dorinţa ca companiile japoneze să-şi menţină participaţiile acolo.

UniCredit din Italia şi Intesa, grupul american Citi şi Raiffeisen din Austria continuă să caute opţiuni pentru a părăsi Rusia, în timp ce alte bănci, cum ar fi Societe Generale şi HSBC au găsit o cale de ieşire.

Citigroup a refuzat să comenteze vineri, dar banca a declarat joi că va continua să-şi reducă operaţiunile şi expunerile faţă de Rusia. Citigroup a încetat să mai solicite noi afaceri sau noi clienţi în Rusia, a spus aceasta. Citigroup a dezvăluit o expunere de 8,4 miliarde de dolari în Rusia la 30 iunie, comparativ cu 7,9 miliarde de dolari la sfârşitul primului trimestru. Expunerea a crescut din cauza unei creşteri a valorii rublei.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...