Rusia – Lege specială pentru Gazprom. Mişcarea va aduce zeci de miliarde de dolari la bugetul statului

Parlamentarii ruşi au aprobat marţi introducerea unei taxe excepţionale pentru profiturile excesive înregistrate de grupul energetic Gazprom, o mişcare care va aduce zeci de miliarde de dolari la bugetul statului în contextul exploziei cotaţiilor la gaze naturale, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 05 iul. 2022, 15:46
Rusia - Lege specială pentru Gazprom. Mişcarea va aduce zeci de miliarde de dolari la bugetul statului

Cel mai mare producător mondial de gaze naturale urmează să plătească o sumă suplimentară de 1.250 miliarde de ruble (22,2 miliarde de dolari) pentru extracţia de resurse minerale începând din septembrie şi până în noiembrie, adică 416 miliarde de ruble în fiecare lună, potrivit unui proiect de lege adoptat marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Actul normativ are însă nevoie de aprobarea camerei superioare şi a preşedintelui, scrie Agerpres.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa s-au dublat în acest an, pe măsură ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile impuse ulterior Moscovei au generat riscuri la adresa aprovizionării cu gaze. În paralel, exporturile de gaze ale Gazprom către principalele sale pieţe s-au redus începând din luna martie, pe măsură ce livrările de gaze ruseşti către unele state europene au fost oprite complet iar livrările către alte state au fost serios diminuate.

În pofida diminuării livrărilor de gaze, veniturile realizate de gigantul rus au crescut odată cu explozia preţurilor la gaze. După ce va fi aprobată, taxa pe profiturile suplimentare va direcţiona o parte mai mare din veniturile Gazprom către Guvernul Rusiei, cel mai mare acţionar la gigantul energetic, în loc să fie distribuită către toţi investitorii.

Săptămâna trecută, la Adunarea Generală Anuală, acţionarii Gazprom au votat împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, apreciind că plata dividendelor nu ar fi o mişcare rezonabilă în contextul actual.

Având în vedere că statul rus deţine puţin peste 50% din acţiunile Gazprom, noua taxă specială este mult mai benefică pentru bugetul statului rus decât propunerea de dividende, respinsă de acţionari.

„Desigur trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari”, a declarat săptămâna trecută directorul financiar de la Gazprom, Famil Sadygov.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Te-ar mai putea interesa și
Activele nete ale fondurilor de investiţii au scăzut cu 5,5% în iunie, la 17,25 miliarde lei
Activele nete ale fondurilor de investiţii au scăzut cu 5,5% în iunie, la 17,25 miliarde lei
Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii locale s-au situat la o valoare de aproximativ 17,25 miliarde lei în iunie, în scădere cu 5,5% comparativ cu luna precedentă, potrivit unui......
NFT-urile, între investiţiile „la modă” şi pericolul din mediul online – analiză Eset
NFT-urile, între investiţiile „la modă” şi pericolul din mediul online – analiză Eset
Tendinţele în materie de tehnologie au migrat, încetul cu încetul, şi către zona de obţinere de beneficii financiare ...
Datoria guvernamentală a crescut până la 50% din PIB, în luna mai
Datoria guvernamentală a crescut până la 50% din PIB, în luna mai
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 ...
Prioritatea Rusiei în războiul din Ucraina este să reorienteze unităţi pentru a consolida frontul din sud – Londra
Prioritatea Rusiei în războiul din Ucraina este să reorienteze unităţi pentru a consolida frontul din sud – Londra
Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul ...