Rusia – Ministerul de Externe exclude participarea a patru ţări occidentale la efortul de mediere privind Ucraina

Ministerul de Externe al Rusiei a exclus marţi patru ţări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina, subliniind într-o declaraţie pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti, că SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania nu pot avea pretenţii la un rol de mediatori neutri în procesul de pace în Ucraina, întrucât sunt implicate în conflictul cu Rusia.
AGERPRES - mar, 21 mart. 2023, 12:53
Rusia - Ministerul de Externe exclude participarea a patru ţări occidentale la efortul de mediere privind Ucraina

Declaraţia MAE rus – postată pe site-ul RIA Novosti – reprezintă o reacţie la propunerea fostului preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen (în perioada 2008-2022), Wolfgang Ischinger, privind crearea unui grup de contact cu privire la Ucraina pentru a „lansa procesul de pace”. În opinia acestuia, grupul respectiv ar trebui să reunească SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania, scrie Agerpres.

„În mod oficial nu ştim nimic despre o astfel de iniţiativă. Cu toate acestea, ideea lui Ischinger ridică întrebări legitime”, a declarat MAE rus pentru RIA Novosti, afirmând că „toate cele patru ţări menţionate sunt ele însele participante la conflictul cu Rusia, care continuă pe teritoriul Ucrainei”.

MAE rus mai spune în declaraţia sa pentru RIA Novosti că a aflat despre iniţiativa lui Wolfgang Ischinger din presă.

Potrivit diplomaţiei ruse, „ţările respective livrează arme Ucrainei şi trimit mercenari acolo, furnizează informaţii forţelor armate ucrainene şi antrenează soldaţi ucraineni. În plus, acestea au impus sancţiuni Rusiei, i-au îngheţat activele în străinătate şi cer crearea unui tribunal care să-i pedepsească pe liderii ruşi şi îi şantajează pe prietenii ei, interzicându-le să coopereze cu Moscova”.

„Aceste ţări sprijină pseudo-iniţiativele de pace ale (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, care reprezintă ultimatumuri desprinse de realitate ca Rusia să capituleze”, mai declară MAE rus.

Potrivit diplomaţiei ruse, cele patru ţări s-ar fi discreditat deja atunci când au sprijinit lovitura de stat anticonstituţională de la Kiev (aşa cum numeşte Moscova mişcarea de contestare din Maidan din 2013-2014 care a condus la venirea forţelor proeuropene la Kiev) şi „au încurajat sabotarea acordurilor de la Minsk”.

„Prin astfel de abordări, Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania nu pot revendica rolul de mediatori neutri care lansează un proces de pace. Nu sunt interesate să rezolve criza şi fac totul pentru a prelungi cât mai mult confruntarea”, susţine Ministerul de Externe rus.

Moscova consideră că o soluţionare cu adevărat cuprinzătoare, echitabilă şi durabilă a conflictului în Ucraina este posibilă numai ca urmare a încetării ostilităţilor şi stopării furnizării de arme occidentale, a recunoaşterii noilor realităţi teritoriale, a „demilitarizării” şi „denazificării” Ucrainei, a reconfirmării statutului ei de ţară neutră şi în afara blocurilor militare. În plus, aceasta – potrivit MAE rus – cuprinde ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, retragerea proceselor împotriva Rusiei, restabilirea statutului limbii ruse, a drepturile minorităţilor naţionale şi a relaţiilor de prietenie cu Rusia şi cu alţi vecini ai Ucrainei, notează RIA Novosti, o portavoce a Kremlinului.

„Din păcate, ţările occidentale care pretind a fi mediatoare nu oferă nimic din toate acestea”, concluzionează diplomaţia rusă.

Rusia a declarat în repetate rânduri că este pregătită pentru negocieri cu Kievul, deşi autorităţile ucrainene însele au instituit interdicţie la acestea, mai adaugă MAE rus, referindu-se la un decret al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski care declară în mod oficial ca ‘imposibilă’ perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. MAE rus ”uită” să amintească faptul că, în pofida acestui document, Kievul a lăsat deschisă uşa pentru discuţii cu Rusia, conform media ucrainene.

În acelaşi timp, ţările occidentale vorbesc constant despre necesitatea de a continua ostilităţile şi de a creşte livrările de arme, notează RIA Novosti. Kremlinul a răspuns că asistenţa militară nu va face decât să prelungească suferinţa poporului ucrainean, conform acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în mod repetat că obiectivele ‘operaţiunii speciale’ vor fi atinse, viitorul şi succesul acesteia sunt dincolo de orice îndoială, mai notează RIA Novosti.

Reacţia MAE rus la propunerea fostului preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen privind lansarea negocierilor de pace intervine pe fondul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova. Kremlinul anunţase în prealabil că problema Ucrainei figurează pe agenda discuţiilor dintre preşedinţii rus şi chinez.

În declaraţia pentru RIA Novosti în care expune viziunea Kremlinului asupra unor eventuale negocieri cu Ucraina, MAE rus nu face nicio referire la China.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022, în ceea ce Kievul şi Occidentul califică drept un război ilegal, neprovocat şi nejustificat de agresiune, primul de acest fel după cel de-al Doilea Război Mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, a......
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 ...
Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare ...