Rusia nu îşi va reduce în mod semnificativ producţia de petrol

Economica.net
21 01. 2015
gazprom_15298200

Rusia este cel mai mare producător mondial de ţiţei, iar anul trecut producţia sa a ajuns la o medie de 10,58 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel de la destrămarea URSS. Sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor reprezintă însă un risc pentru dezvoltarea principalei surse de venit a Rusiei, scrie Agerpres.

Chiar dacă în prezent preţul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, Arkadi Dvorkovich a exclus posibilitatea ca Rusia să-şi reducă producţia în tandem cu OPEC. La finele anului trecut, OPEC, organizaţie din care Rusia nu face parte, a decis îşi menţină nemodificat nivelul de producţie.

‘Dacă preţul petrolului rămâne la 50 de dolari per baril pentru o perioadă lungă de timp, desigur că unele proiecte vor deveni mai puţin atractive şi ar putea apărea un mic declin al producţiei. Însă nu vom reduce intenţionat producţia’, a declarat Arkadi Dvorkovich la Forumul Economic Mondial de la Davos.

‘Am putea asista la o diminuare a producţiei cu maximum 10%, însă cel mai probabil va fi vorba de una de 300.000-400.000 de barili pe zi. Nu există un motiv pentru o scădere mai mare’, a adăugat Dvorkovich. Acesta a subliniat că Rusia îşi poate echilibra bugetul la orice preţ al petrolului, care, în opinia sa, va rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă lungă de timp.

Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei. Sancţiunile impuse Rusiei de statele Occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează în special sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti.