Rusia nu va mai permite tranzitul cerealelor ucrainiene prin Marea Neagră. La burse, prețul grâului se majorează

17 07. 2023
Nava cu grâu Ucraina Rusia

Înţelegerea mediată în urmă cu un an de ONU şi Turcia permitea Ucrainei să exporte cereale pe cale maritimă, prin porturile din sud, după o perioadă de la începutul războiului în care Rusia impusese o blocadă, scrie Agerpres.

Acordul a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova susţinea de mai multă vreme că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră nu mai sunt valabile de astăzi. Din păcate, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră referitoare la Rusia nu a fost încă implementată, aşa că efectele lor încetează”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Moscova reclamase de mai multe ori că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină în continuare obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a formulat o serie de cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate. „Imediat ce partea privind Rusia a acordurile este îndeplinită, partea rusă va reveni la implementarea acordului. Imediat”, a afirmat Peskov, scrie Agerpres.

Rusia a acuzat luni Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni. Peskov a susţinut însă că decizia privind acordul nu are legătură cu acest „act terorist”, pe care l-a pus pe seama Ucrainei. „Sunt evenimente absolut fără legătură. Chiar înainte de atac, această poziţie (n.n. -a retragerii din acordul cerealelor) a fost anunţată de preşedintele Putin”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de Agerpres.

Imediat după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor ucrainiene prin Marea Neagră, la burse au început să se majoreze cotațiile grâului.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%, scrie Agerpres.

Anularea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii.