Rusia poate tăia Germaniei gazele, din cauza pierderilor oligarhilor în Cipru

Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei, pentru a răzbuna pierderile de miliarde de dolari pe care oligarhii ruşi le-ar înregistra prin taxarea depozitelor din băncile cipriote, a declarat profesorul de economie de la Universitatea de Vest din Sydney, Steve Keen.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 16:02
Rusia poate tăia Germaniei gazele, din cauza pierderilor oligarhilor în Cipru

Germania a fost unul dintre statele europene reticente la acordarea unui ajutor financiar Ciprului, întrucât insula este percepută ca un paradis fiscal folosit pentru spălarea banilor şi evitarea taxelor, mai ales de companii din Rusia. Taxarea depozitelor din băncile cipriote a fost descrisă ca o acţiune acoperită a Germaniei şi statelor din zona euro împotriva spălării de bani în Cipru de către organizaţii ruseşti.

Statele din zona euro au aprobat sâmbătă un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă guvernul cipriot trebuie să strângă, de asemenea, fonduri de 5,8 miliarde de euro din taxarea băncilor locale.

„Dacă încerci să-i iei la ţintă pe ruşi, iar preşedintele Vladmir Putin trebuie să-şi apere imaginea de om puternic în Rusia, de ce nu ar decide să oprească livrările de gaze naturale către Germania până la remedierea lucrurilor? Dacă vrei să ataci spălarea de bani, atunci ar trebui să o faci direct, fără să iei ostatici ţăranii ciprioţi şi companiile mici în lupta împotriva oligarhilor ruşi”, a declarat Keen, pentru CNBC.

O astfel de măsură din partea Rusiei nu ar fi lipsită de precedent, afirmă profesorul universitar.

„Rusia a mai fost dispusă să joace această carte”, a spus el, cu aluzie la reducerea livrărilor de gaze naturale către Europa în 2009, în contextul unei dispute cu Ucraina.

Liderii ruşi au condamnat deja taxa. Putin a calificat, luni, măsura ca fiind „incorectă, neprofesionistă şi periculoasă”. Premierul Dimitri Medvedev a afirmat că decizia „este asemănătoare confiscării banilor unor străini”.

Întrucât multe state din Europa depind de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, ameninţarea sau chiar reducerea livrărilor asigură Kremlinului o carte puternică de jucat în cazul în care vrea să marcheze o victorie politică internă împotirva Germaniei.

„Este o situaţie politică explozivă. Este un rubicon care nu ar fi trebuit trecut niciodată. Acest acord de împrumut pentru Cipru este plin de amprentele politice ale Germaniei. Dacă ţinta Germaniei era ca cei cu depozite mari, ruşii, să suporte costurile, atunci nu a avut efectul scontat”, a declarat, pentru CNBC, Nick Spiro, şeful firmei de cercetare Spiro Sovereign Strategy.

Taxarea depozitelor banacare este echivalentă cu „zburatul creierilor capitalismului”, iar aplicarea măsurii ar distruge euro şi ideea unui sistem monetar comun, a afirmat profesorul universitar din Australia.

„Este de neînţeles cum birocraţii şi politicienii germani pot gândi că este o modalitate înţeleaptă pentru o distribuţie corectă a costurilor. Dacă distrugi încrederea deponenţilor, pur şi simplu distrugi combustibilul capitalismului. Este o decizie absurdă, care trebuie blocată cumva”, a spus el.

Parlamentul elen ar trebui să discute marţi, începând cu ora 18:00, legislaţia privind taxarea depozitelor bancare, însă şedinţa, iniţial planificată pentru duminică, ar putea fi amânată pentru miercuri, din cauza lipsei susţinerii necesare adoptării.

Potrivit estimărilor din presa internaţională, oligarhi şi companii din Rusia ar avea în băncile din Cipru până la 35 de miliarde de euro, iar o taxă de 10-15% pentru depozitele mari, de peste 100.000 de euro, ar genera pierderi de miliarde de euro pentru persoane influente, apropiate Kremlinului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...