Rusia pretinde că şi-a retras trupele mobilizate la graniţa cu Ucraina; Kievul susţine că au rămas destule efective

 Trupele Flotei Nordului, ale districtelor militare Sud şi Vest din Federaţia Rusă, care au participat la recenta verificare a pregătirii de luptă, au revenit la bazele lor permanente, au raportat joi comandanţii respectivelor districte într-o reuniune cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, potrivit Interfax.
AGERPRES - vin, 30 apr. 2021, 09:06
Rusia pretinde că şi-a retras trupele mobilizate la graniţa cu Ucraina; Kievul susţine că au rămas destule efective

Este vorba despre trupele mobilizate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, ceea ce a provocat temeri în ultimele săptămâni privind escaladarea violenţelor în estul Ucrainei, unde în regiunea Donbas, armata ucraineană luptă împotriva rebelilor separatişti susţinuţi de Moscova.

La aceste exerciţii de „verificare” – potrivit şefului Statului Major al armatei ruse – au participat „peste 300.000 de militari şi 35.000 de echipamente şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete, precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar”.

La 22 aprilie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu că „toate obiectivele stabilite au fost atinse” în cursul respectivelor exerciţii, iar din 23 aprilie Rusia va începe retragerea trupelor la bazele lor permanente.

Comandantul Districtului militar Vest, Aleksandr Juravliov, a specificat că încă mai aşteaptă sosirea unui eşalon militar cu personal, armament şi echipament militar, care nu a ajuns la destinaţie.

Deşi comandantul Flotei Nordului, Aleksandr Moiseev, a declarat că toate unităţile din subordinea sa au revenit de la exerciţii la locul de dislocare permanentă, agenţia de presă Interfax a transmis în urmă cu trei zile că două nave mari de desant ale Flotei Nordului – „Aleksandr Otrakovski” şi „Kondopoga” – au rămas în Marea Neagră după exerciţiile desfăşurate în apropierea Crimeii şi nu au pornit spre baza lor permanentă.

În acelaşi timp, Şoigu a declarat că tehnica şi echipamentele Armatei a 14-a de forţe combinate care urmează să participe la manevrele strategice de comandă „Zapad-2021” din toamnă rămân în regiunea Voronej şi nu vor fi retrase la locul lor permanent de dislocare deocamdată.

Serviciul pentru frontiera de stat din Ucraina a declarat la 28 aprilie că Rusia şi-a retras doar parţial trupele din Crimeea ocupată, iar cele mobilizate recent la graniţa de est a Ucrainei acolo au şi rămas, conform publicaţiei Ukrainska Pravda.

„În special, au rămas efectivele şi echipamentele militare ruse în taberele amenajate lângă Voronej şi oraşul Boguciar din regiunea Voronej. Acesta din urmă se află la câteva zeci de kilometri de graniţa cu Ucraina”, a declarat şeful Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Serghei Deineko, într-un interviu pentru RBC.ua.

Anunţul retragerii trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina nu a liniştit însă pe toată lumea. Ministrul apărării suedez, Peter Hultqvist, consideră că retragerea trupelor ruse la locul lor permanent de dislocare de la frontiera cu Ucraina şi din Crimeea nu este decât o „perdea de fum”, întrucât – potrivit lui – au fost lăsate echipamente militare şi o bună parte din materiale, potrivit Interfax, care citează televiziunea suedeză SVT.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...