Rusia: Procedura de anexare după referendumuri va decurge „rapid”

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată "rapid", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse, potrivit EFE şi Interfax.
AGERPRES - vin, 23 sept. 2022, 14:51
Rusia: Procedura de anexare după referendumuri va decurge

„Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare, scrie Agerpres.

El a explicat că rezultatul consultărilor populare va fi supus mai întâi unei „serii de proceduri” în parlament, iar apoi documentul final va fi promulgat de preşedintele rus.

Odată ce aceste regiuni vor fi recunoscute ca parte a Rusiei, ele vor fi protejate la fel ca şi alte teritorii ruseşti, a spus Peskov.

Încercările Ucrainei de a recupera Donbasul, precum şi regiunile Zaporojie şi Herson dupa intrarea lor în componenţa Rusiei în urma referendumurilor, vor fi considerate atacuri împotriva Rusiei, în conformitate cu Constituţia rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Interfax.

Potrivit Kremlinului, securitatea la referendumuri, care au început vineri şi vor dura cinci zile, este asigurată.

Procesul de vot la aceste consultări, cărora Ucraina şi comunitatea internaţională le contestă orice legitimitate, va dura până la 27 septembrie.

„Toţi membrii comisiilor electorale – peste 5.000 de persoane – şi-au început activitatea”, a declarat cu câteva ore înainte şefa comisiei electorale instituite de Moscova în regiunea Zaporojie, Galina Katiuşcenko.

Ea a explicat că, în primele patru zile, cetăţenii pot vota la domiciliu şi în locuri special amenajate şi că doar în ultima zi vor fi deschise secţii obişnuite de votare.

Aceeaşi procedură va fi utilizată în toate teritoriile în care au loc referendumuri.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ela Pamfilova, a asigurat joi că va face tot ce este necesar pentru ca locuitorii „teritoriilor eliberate” (din Ucraina) care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să poată participa la aceste consultări.

Rusia susţine aceste referendumuri, deşi armata sa controlează puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson.

Ucraina a acuzat forţele de securitate ruse de manipularea listelor electorale în teritoriile ocupate şi de persecutarea şi răpirea cetăţenilor loiali Kievului.

Te-ar mai putea interesa și
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Aeroportul londonez Heathrow a înregistrat un record de trafic în primele şase luni ale anului, cu 39,8 milioane de pasageri care au tranzitat prin terminalele sale, precum şi o creştere a......
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un ...
Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că ...
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru dezvoltarea proiectului
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru ...
SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, ...
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug – Trei Ape, județul Caraș-Severin
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug ...
Compania Rețele Electrice Banat va realiza modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice din zona Văliug-Gărâna-Trei ...