Rusia renunţă la construirea a două nave de război de tip Mistral

Guvernul rus a hotărât să nu recurgă la opţiunea, prevăzută în 2011, de a achiziţiona două nave de război franceze de tip Mistral care urmează să fie construite în Rusia, scrie ziarul Vedomosti în ediţia de vineri, relatează AFP.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 10:47
Rusia renunţă la construirea a două nave de război de tip Mistral

În urma unor negocieri de durată, Rusia şi Franţa au semnat în iunie 2011, la Sankt Petersurg, un contract în valoare de peste un miliard de dolari privind vânzarea a două nave de proiecţie şi comandament (BPC) de acest tip.

Prima dintre aceste nave este în curs de construire pe şantierele navale STX de la Saint-Nazaire, care o vor construi şi pe a doua.

Contractul include, de asemenea, o opţiune ca două nave suplimentare să fie construite în Rusia.

Însă, scrie Vedomosti, care citează surse din cadrul industriei şi guvernamentale, autorităţile ruse au luat decizia să renunţe la aceste două nave.

O sursă din cadrul industriei a declarat pentru cotidianul rus că industria navală şi militarii ruşi şi-au exprimat întotdeauna scepticismul faţă de această idee, apreciind procesul de construire ca foarte costisitor.

Această hotărâre apare după o lună de la destituirea ministrului Apărării Anatoli Serdiukov, înlocuit cu Serghei Şoigu, în urma unui scandal privind o fraudă la vânzarea de bunuri publice.

Serdiukov şi-a atras critici din partea complexului militaro-industrial, denunţând subvenţii ample de stat şi o producţie depăşită. El a lansat pentru prima dată achiziţii de material în străinătate, după modelul contractului privind Mistral.

Cu o lungime de 199 de metri şi un volum (al apei deplasate) de 22.000 de tone, navele de tip BPC, cu un aspect masiv, navighează cu o viteză de 18 noduri (aproximativ 33 de kilometri pe oră). Ele dispun de un echipaj redus, de 170 de persoane, şi pot găzdui până la 4.000 de persoane în cadrul unor operaţiuni umanitare.

Pentru nevoile ruse, navele sunt amenjate să permită îmbarcarea de elicoptere cu rotor dublu de tip Kamov.

Semnarea contractului a suscitat critici din partea Washingtonului şi unor vecini ai Rusiei, ca ţările baltice sau Georgia. Este pentru prima dată când o ţară membră NATO livrează material militar „sensibil” Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...