Rusia sapă tranşee de-a lungul graniţei cu Ucraina, în dreptul regiunii Donbas – presă

Economica.net
27 05. 2015
granita_gard_frontiera_sarma_ghimpata_osetia_23565432_08858400

Agerpres

Aceste fortificaţii au fost amenajate pentru a asigura securitatea regiunii ruse frontaliere Donsk, precum şi pentru prevenirea traficului ilegal de arme dinspre Ucraina, explică oficialii ruşi.

De la începutul acestui an, grănicerii ruşi au dejucat 60 de tentative de a trece arme şi muniţii peste graniţă dinspre Ucraina pe teritoriul Rusiei în regiunea frontalieră Rostov, indică Rossiiskaia gazeta, citând filiala regională a FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei).

Construirea de către Rusia a acestor fortificaţii la frontiera ruso-ucraineană se face în scopul de a împiedica retragerea rebelilor şi a tehnicii militare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Într-un cuvânt, ca insurgenţii să nu poată să revină acasă pe tancuri, consideră Kievul.

‘A fost luată decizia de a construi fortificaţiile pentru ca rebelii (din Donbas) care vor dori să revină pe teritoriul Federaţiei Ruse să nu o poată face. Ei nu au cale de întoarcere’, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Kiev, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrii Lâsenko, citat de agenţia de presă Ukrinform.

‘Aceste fortificaţii tocmai de aceea se şi fac pentru ca rebelii să nu poată să treacă frontiera în Rusia nici pe jos şi nici cu tehnica militară, deoarece acum echipamente militare intră liber dinspre teritoriul rus în Ucraina’, a afirmat Lâsenko.

În acest mod, în opinia sa, Rusia trimite un semn clar insurgenţilor din autoproclamatele ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk că ‘nu vor mai putea să plece’ din Donbas, iar dacă ‘ar pleca, atunci (o vor face) numai morţi’, a afirmat acelaşi reprezentant al Kievului.

Pe de altă parte, şi autorităţile ucrainene ridică fortificaţii la frontiera cu Rusia, unde porţiuni întregi se află încă sub controlul rebelilor.