Rusia şi China vor semna aproximativ 40 de acorduri bilaterale ‘importante’ – Medvedev

Economica.net
13 10. 2014
rusia_china_345678987654_54340600

‘Avem o agendă extrem de încărcată. Vom participa la semnarea unui număr mare de documente’ bilaterale, a declarat Medvedev, citat de agenţia oficială de presă TASS, în debutul întrevederii cu omologul său chinez Li Kequiang. ‘Sunt aproximativ 40 de documente bilaterale importante’, a subliniat el.

Printre aceste documente figurează un acord interguvernamental, indispensabil pentru ca Rusia să poată începe livrările de gaze, pentru prima oară, în China, printr-un gazoduct, ca parte a unui contract semnat în mai cu Beijingul, după zece ani de negocieri dificile, a indicat o sursă din cadrul guvernului rus.

Acest megacontract, estimat la 400 miliarde de dolari, încheiat pe o perioadă de 30 de ani, prevede livrări de ordinul a 38 miliarde de metri cubi de gaze pe an începând cu 2018 prin conducta ‘Forţa Siberiei’ a cărei construcţie a fost lansată la începutul lunii septembrie în Iakutia (Siberia Orientală).

De asemenea, pachetul conţine acorduri cu privire la aprofundarea cooperării între gigantul rus Gazprom şi Rosneft, cea mai importantă companie petrolieră rusă, şi grupul chinez CNPC, potrivit aceleiaşi surse guvernamentale, citate de TASS.

Un acord de cooperare între mari bănci ruseşti şi chineze ar trebui să fie, de asemenea, semnat în timpul întâlnirii dintre Medvedev şi Li Kequiang.

Nivelul relaţiilor între China şi Rusia ‘este foarte ridicat şi poate fi caracterizat ca un parteneriat strategic’, a subliniat şeful guvernului de la Moscova.

‘Dumneata şi cu mine, noi dorim să impulsionăm dezvoltarea cooperării ruso-chineze în toate domeniile’, a declarat la rândul său primul ministru chinez, salutându-l pe omologul său rus ca pe un ‘vechi amic’.

Premierul Li Keqiang urmează să fie primit în cursul zilei de luni la Moscova şi de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Vizita oficialului chinez intervine înt-un moment de criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident, cea mai gravă de la încheierea războiului rece, din cauza rolului său în criza ucraineană. Pe acest fundal tensionat, Moscova a accelerat apropierea sa de Beijing prin contracte importante în sectorul energetic.