Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone

Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice din partea Rusiei și Ucrainei care satisfac cererea puternică din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, arată o ultimă analiză a Departamentului pentru Agricultură al SUA. Cum se poziționează România.
Alina Stanciu - lun, 29 apr. 2024, 22:08
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone

Mai sunt puțin peste trei luni din acest an comercial care se va termina în iunie 2024, iar exporturile de grâu ale UE sunt de șapte săptămâni pe un trend descendent față de anul trecut, arată ultimele date ale Comisiei Europene consultate de Economica.

Per total, până acum (27 martie), UE a livrat 23,3 milioane de tone de grâu comun, față de 23,8 milioane de tone cu un an în urmă, cu precădere în Maroc, Nigeria și Algeria, iar estimările sunt negative. USDA preconizează că în anul de comercializare 2023/24, exporturile de grâu (comun și durum) din UE ar trebui să scadă la 33,6 milioane de tone față de 35 de milioane de tone cu un an în urmă, în ciuda unui flux puternic de exporturi înregistrat în prima jumătate a anului de comercializare.

„În a doua jumătate a anului de comercializare, se așteaptă ca ritmul exporturilor să încetinească din cauza concurenței puternice din partea grâului originar din Marea Neagră (Rusia și Ucraina) care este preferat mărfii UE mai puțin accesibile țărilor din Africa de Nord și Orientul Mijlociu care au nevoie de cantități importante. Exporturile de grâu din UE către alte destinații care obișnuiau să tranziteze Canalul Suez ar putea fi, de asemenea, afectate de atacurile rebelilor Houthi asupra navelor care tranzitează Marea Roșie și Golful Aden”, potrivit analiștilor USDA.

 

Unde ajunge grâul european

Spre exemplu, Algeria obișnuia să fie un client stabil pentru grâul de morărit francez, având în vedere avantajul semnificativ al costurilor de transport maritim, dar în prezent cumpără din ce în ce mai mult grâu rusesc competitiv din punct de vedere al prețurilor.

Nigeria, Egiptul, Arabia Saudită și Regatul Unit sunt, de asemenea, susceptibile de a deveni importanți importatori de grâu din UE în  2023/24. De asemenea, se preconizează că Indonezia va fi un importator major de grâu din UE, după ce a cumpărat deja peste un milion de tone în prima jumătate a anului de comercializare, în principal din Bulgaria și, într-o măsură mai mică, din Lituania.

Statele Unite devin, de asemenea, un mare importator de produse de grâu din UE, precum și de grâu moale din Germania, Polonia și Franța.

Totodată, după o scădere bruscă în anul de comercializare 2022/23 din cauza concurenței puternice din partea Australiei, Statelor Unite și Indiei, exporturile de grâu din UE către Coreea de Sud, originare în principal din România, Bulgaria și țările baltice, au crescut în prima jumătate a anului de comercializare 2023/24. Pe de altă parte, se anticipează că statul chinez va cumpăra mai puțin grâu din UE în 2023/24 din cauza unei concurențe puternice din partea Australiei, Canadei și Statelor Unite.

 

Care va fi rolul României pe piața grâului internațional anul acesta

În acest context, România ar putea pierde cotă de piață deși până acum, în cazul nostru, trendul nu s-a confirmat.

Cel puțin din datele Comisiei Europene (care diferă uneori de cele ale USDA), România a exportat în anul comercial 2023/2024 (care se va încheia în iunie) peste 5,2 milioane de tone de grâu comun, cu 1,3 milioane de tone mai puțin decât a exportat Franța, cel mai mare exportator europena, dar cu 1,8 milioane de tone mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Cel mai mult, traderii au livrat grâu comun autohton către Arabia Saudită (17,1%), Egipt (16,4%) și Algeria ( 14,8%), piețe pe care nu s-au concentrat neapărat și restul exportatorilor UE pentru care topul destinațiilor este următorul – Maroc (14,4%), Nigeria (10%), Algeria (8,9%). Spre exemplu, Franța, cel mai mare exportator de grâu comun al UE, a trimis 30% din marfă către Maroc, 25,4% către China și 13,9% în Algeria.

„Se preconizează că Marocul va rămâne cel mai mare client de grâu al UE în anul de marketing 2023/24, principalii săi furnizori din UE fiind Franța, Germania, Polonia, Lituania și România, alături de Rusia și Canada”, potrivit USDA.

Din datele Comisiei Europene, până în februarie 2024, România a exportat către Maroc în jur de 284.000 de tone de grâu comun, ceea ce reprezintă în jur de 5,5% din cantitatea totală exportată în perioada analizată, în timp ce către Coreea de Sud a livrat în jur de 205.000 de tone.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
IKEA aduce un nou format în România și deschide primul studio de planificare și comandă
IKEA aduce un nou format în România și deschide primul studio de planificare și comandă
Retailerul suedez de mobilă IKEA a deschis astăzi, 16 mai, un format nou în România, la Constanța. Este o revenire a companiei pe piața constănțeană, după ce, în 2019, a deschis un punct......
Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie un „apel de trezire la realitate” pentru ţările civilizate – ministru britanic
Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina ar trebui să fie un „apel de trezire la realitate” pentru ţările civilizate ...
Noua ofensivă rusă în Ucraina ar trebui să funcţioneze ca un "apel la trezire la realitate" pentru naţiunile care au ...
Confirmare. Safety, liderul brokerajului în asigurări, devine oficial parte din gigantul american Acrisure LLC. Viorel Vasile, fondatorul Safety, iese complet din acționariat
Confirmare. Safety, liderul brokerajului în asigurări, devine oficial parte din gigantul american Acrisure LLC. Viorel ...
Safety Broker devine oficial parte din Acrisure LLC, brokerul numarul 6 mondial, și își propune să intermedieze prime ...
Clinicile Dr. Leahu redenumite Regina Maria Dental Clinics
Clinicile Dr. Leahu redenumite Regina Maria Dental Clinics
Reţeaua de clinici dentare dr. Leahu a fost redenumită Regina Maria Dental Clinics la aproape un an de la tranzacţia prin ...