Rusia, SUA şi ONU vor participa la întâlnirea pregătitoare a conferinţei internaţionale despre Siria

Înalţi reprezentanţi ai diplomaţiei americane şi ruse, precum şi responsabili ai ONU, se vor reuni, miercuri, la Geneva, pentru a pregăti conferinţa internaţională consacrată Siriei, de la care se aşteaptă găsirea unei soluţii politice care să pună capăt războiului civil din această ţară, transmite EFE.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 19:11
Rusia, SUA şi ONU vor participa la întâlnirea pregătitoare a conferinţei internaţionale despre Siria

Reuniunea de la Geneva este prima întâlnire pregătitoare a conferinţei internaţionale privind Siria, o iniţiativă ruso-americană, care se va desfăşura sub auspiciile ONU, cu participarea delegaţiilor guvernului sirian şi a reprezentanţilor opoziţiei.

Referindu-se la întâlnirea pregătitoare de miercuri de la Geneva, şeful diplomaţiei ruse a declarat, marţi, cu prilejul participării la summitul UE-Rusia, desfăşurat la Ekaterinburg, că obiectivul său principal este ajungerea la o înţelegere asupra modului în care va fi organizată conferinţa. Unul dintre subiectele cele mai delicate priveşte lista participanţilor, în condiţiile în care Moscova insistă ca la conferinţă să fie invitat şi Iranul – important aliat al preşedintelui Bashar al-Assad – în timp ce SUA se opun unei astfel de participări, au declarat surse diplomatice, citate de EFE. Washingtonul s-a opus participării guvernului iranian la negocieri şi la prima conferinţă de pace de la Geneva, din 2012.

Tot marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că Rusia şi SUA au pregătit o propunere comună privind noua conferinţă de la Geneva consacrată Siriei. ‘Ministrul rus de externe şi secretarul de stat american au formulat o propunere pe acest subiect. Este o propunere concertată. Noi (Rusia) ne-am angajat – de bunăvoie – să convingem autorităţile siriene să ia parte la această conferinţă. Se ştie că conducătorii sirieni şi-au anunţat oficial intenţia de a participa la aceste lucrări’, a declarat Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

La Conferinţa Geneva II şi-au anunţat participarea, pe lângă cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi SUA), ţările vecine Siriei – care au primit 1,6 milioane de refugiaţi sirieni – şi altele din aceeaşi regiune şi care au influenţă în conflictul sirian, precum Arabia Saudită şi Qatar, considerate susţinătoare ale forţelor de opoziţie siriene.

La întâlnirea de miercuri, care se va desfăşura la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, vor participa trimisul special comun al ONU şi Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, şi secretarul general adjunct al ONU pe probleme politice, Jeffrey Feltman. SUA vor fi reprezentate de subsecretarul de stat pe probleme politice, Wendy Sherman, şi subsecretarul de stat pentru Orientul Mijlociu, Elizabeth Jones. Din partea Rusiei, vor participa la negocieri adjuncţii ministrului rus de externe, Mihaíl Bogdanov şi Ghennadi Gatílov.

Te-ar mai putea interesa și
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția este de peste 100 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din ultimii......
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT ...