Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi, potrivit DPA.
AGERPRES - mie, 27 iul. 2022, 09:38
Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.

Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere, scrie Agerpres.

Soldaţii ucraineni au reuşit să respingă atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Doneţk şi Harkov marţi, a indicat înaltul comandament ucrainean.

Moscova a spus că forţele sale au ucis mai multe zeci de combatanţi străini, majoritatea polonezi, în cursul unui atac împotriva unei unităţi a Legiunii străine internaţionale din Ucraina în apropiere de localitatea Konstantinovka, în regiunea Doneţk.

Legiunea internaţională, care luptă alături de armata ucraineană, furnizează rareori date cu privire la pierderile sale şi nu divulgă informaţii despre componenţa unităţilor sale de voluntari.

Forţele aeriene ruse au bombardat poziţii militare ucrainene în apropiere de localitatea Zaiţevo, în regiunea Doneţk, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, care a mai spus că loviturile cu rachete au provocat pierderi grele unei divizii ucrainene de artilerie în apropierea oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sud.

În timp ce Ucraina continuă să ceară armament mai puternic pentru a se apăra de atacurile ruseşti, Kievul a primit mai multe lansatoare de rachete multiple şi trei obuziere autopropulsate din Germania, potrivit ministrului german al apărării, Christine Lambrecht.

Această livrare a survenit la o zi după sosirea în Ucraina a primului lot de tancuri germane Gepard (Leopard).

Autorităţile locale din regiunea Doneţk au declarat marţi că invazia rusă a făcut 642 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în rândul civililor numai în zona controlată de Kiev în regiunea Doneţk.

În zona aflată sub control rusesc în Doneţk, aproape 760 de civili au fost ucişi şi peste 2.400 răniţi, potrivit autorităţilor locale. Cifrele niciuneia dintre părţi nu au putut fi verificate în mod independent, notează DPA.

Ucraina se pregătea marţi să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în cadrul unui acord între Ucraina şi Rusia la care s-a ajuns săptămâna trecută în Turcia, salutat pe scară largă drept o rază de speranţă, în condiţiile în care conflictul a intrat în cea de-a şasea lună.

Moscova a confirmat că centrul de control de la Istanbul, care supervizează expedierea cerealelor ucrainene, şi-a început activitatea, reafirmându-şi angajamentul faţă de acordul negociat de ONU, destint să conducă la evitarea unei crize alimentare globale.

Cu toate acestea, Rusia a anunţat o nouă reducere a livrărilor sale de gaze în Europa, context în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pentru o nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, afirmând că de acum „este clar pentru fiecare” că Moscova ţine ostatică Europa în materie de aprovizionare cu gaze

Te-ar mai putea interesa și
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un ...
Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că viitorul președinte va influența semnificativ relațiile economice, inclusiv......
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru dezvoltarea proiectului
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru ...
SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, ...
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug – Trei Ape, județul Caraș-Severin
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug ...
Compania Rețele Electrice Banat va realiza modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice din zona Văliug-Gărâna-Trei ...
Va atinge Bitcoin un nou record? Află ce spun analiștii crypto
Va atinge Bitcoin un nou record? Află ce spun analiștii crypto
Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă în întreaga lume, a revoluționat lumea financiară și a cucerit o popularitate ...