Rusia susţine că transferul de avioane F-16 către Ucraina va ridica problema implicării NATO în conflict

 Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina va ridica problema privind rolul NATO în conflict, a declarat luni un oficial rus de rang înalt, acuzând Washingtonul că subordonează G7 politicii sale de a provoca o "înfrângere strategică" Rusiei, informează Reuters.
AGERPRES - lun, 22 mai 2023, 10:25
Rusia susţine că transferul de avioane F-16 către Ucraina va ridica problema implicării NATO în conflict

Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri programele de antrenament pentru piloţii ucraineni de F-16, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Biden că aceste aparate nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul rus.

„Nu există infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de mentenanţă”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, în declaraţii publicate pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei. „Ce se va întâmpla dacă avioane de luptă americane vor decola de pe aerodromuri NATO, controlate de ‘voluntari’ străini?”, a spus Antonov.

Ambasadorul rus a declarat că orice atac ucrainean asupra regiunii Crimeea va fi considerat un atac asupra Rusiei.

„Este important ca SUA să fie pe deplin conştiente de răspunsul Rusiei”, a afirmat Antonov.

Ucraina şi-a intensificat bombardamentele asupra unor ţinte ruseşti, în special în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Antonov a reiterat de asemenea acuzaţia Rusiei conform căreia SUA îşi subordonează agenda ţărilor occidentale. „Washingtonul şi-a subordonat complet membrii G7 politicii sale privind conflictul din Ucraina”, a afirmat Antonov, adăugând că SUA doresc „înfrângerea strategică” a Rusiei.

În timpul summitului lor care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Japonia, ţările G7 şi-au exprimat sprijinul pe termen lung pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participat de asemenea la summit, şi-a exprimat încrederea că Ucraina va primi avioane F-16.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, descrie tot mai mult ceea ce ea denumeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina drept o campanie împotriva Occidentului.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali califică acţiunile Rusiei drept un război neprovocat care are drept scop ocuparea de teritorii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...