Rusia susţine poziţia Serbiei faţă de acordul cu Kosovo

Rusia şi-a exprimat miercuri sprijinul faţă de Serbia în problema Kosovo, acuzând Uniunea Europeană că face presiuni asupra autorităţilor sârbe pentru a le forţa să semneze un acord cu Pristina, relatează AFP.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 04:41
Rusia susţine poziţia Serbiei faţă de acordul cu Kosovo

„Îi vom susţine, desigur, pe prietenii noştri sârbi”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirea sa cu omologul sârb, Ivica Dacic.

„Vom susţine mereu poziţia formulată de liderii sârbi”, a declarat acesta.

Medvedev a subliniat totuşi că înainte de toate depinde de Serbia să negocieze cu Uniunea Europeană asupra unui acord propus de UE în vederea normalizării relaţiilor Belgradului cu Kosovo.

„Nu depinde de noi să avansăm acest proces, ci de însăşi Serbia”, a declarat Medvedev.

„Uneori, ei (europenii) aşteaptă mai mult de la Rusia ca de la Serbia. Nu este bine. Depinde de voi să decideţi ce poziţie adoptaţi”, a adăugat acesta, adresându-se delegaţiei sârbe.

La rândul său, Dacic a anunţat intenţia Belgradului de a „continua dialogul” cu Kosovo, subliniind totuşi că proiectul actual al acordului este „inacceptabil” pentru Serbia, deoarece nu garantează securitatea populaţiei sârbe din această regiune.

Dacic s-a întâlnit ulterior cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a apreciat „relaţiile foarte strânse” între Rusia şi Serbia şi l-a invitat pe omologul său sârb, Tomislav Nicolic la Moscova.

„Serbia ştie că Rusia este cel mai mare, cel mai bun prieten al său”, a declarat Dacic, citat de agenţiile ruse, în cadrul acestei întâlniri.

Serbia a refuzat luni să încheie un acord în vederea normalizării relaţiilor sale cu Kosovo, o condiţie cheie impusă de Bruxelles pentru a acorda Belgradului o dată a demarării negocierilor de aderare la UE.

Belgrad solicită formarea unei „asociaţii” a municipalităţilor din nordul Kosovo, regiune frontalieră cu Serbia şi o populaţie majoritar sârbă, care să dispună de „puteri executive” pentru securitate, poliţie şi justiţie, ceea ce Pristina refuză.

Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008, a fost recunoscut până în prezent de 100 de state, însă nu şi de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...