Rusia ţine în şah crescătorii români de porci. Pierderile depăşesc 40 de milioane de euro în opt luni

Prăbuşirea preţului cărnii de porc a generat în primele opt luni ale anului trecut pierderi cuprinse între 40 şi 82 de milioane de euro fermierilor români.  Ei vând în pierdere, dar la raft preţurile au rămas aproximativ la fel ca în 2014.
Alina Stanciu - mar, 02 feb. 2016, 21:58
Rusia ţine în şah crescătorii români de porci. Pierderile depăşesc 40 de milioane de euro în opt luni

Embargoul impus de Rusia importurilor de carne de porc din Europa, în vara lui 2014, a adus fermierilor români prejudicii financiare de până la 80 de milioane de euro în doar opt luni, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care crescătorii de animale vor beneficia de un ajutor financiar excepţional din partea Comisiei Europene. 

Pierderi de 20% din vânzări

Practic, cu fiecare porc vândut la abator, fermierii români au pierdut în medie între 69,16 lei şi 138,32 de lei (reprezetând diferenţa dintre costul de producţie şi cel de comercializare) urmare a prăbuşirii preţurilor pe piaţa UE, reacţie a surplusului creat după ce marii producători ai UE nu au mai putut exporta în Rusia. Având în vedere că în perioada ianuarie – august 2015 s-au livrat pentru abatorizare peste 2,6 milioane de porci, reiese că pierderile suferite de industria în perioada analizată se cifrează la sume cuprinse între 41 de milioane de euro şi 82,3 milioane de euro (calculul a fost realizat la un curs mediu de 4,4 lei pentru un euro). Aceasta în contextul în care vânzările totale de carne de porc din România se cifrează la aproximativ  400 de milioane de euro pe an.

„Preţul cărnii de porc a scăzut în continuare în Uniunea Europeană, şi se preconizează că presiunea exercitată asupra lor va continua, atingând niveluri nerentabile pentru mulţi fermieri, care se confruntă cu dificultăţi legate de fluxul de numerar şi de trezorerie. (…) În plus, productivitatea culturilor de primăvară şi vară a fost afectată în mod negativ, din cauza temperaturilor ridicate din lunile iulie şi august şi a cantităţilor foarte reduse de precipitaţii. Sectorul laptelui şi produselor lactate, precum și cel al cărnii de porc, au fost puternic influenţate de creşterea costurilor de producţie ca urmare a disponibilităţii reduse a culturilor furajere şi a păşunilor”, se arată în documentul citat.

Spre exemplu, în luna iulie 2015, preţul carcaselor de porc a scăzut cu 13 %, iar preţurile purceilor au scăzut cu 23 % faţă de preţul mediu din iulie 2014. Din datele Institutului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-noiembrie 2015 preţul kilogramului de carne de porc la poarta fermei a variat în jurul valorii de 5,08-5,3 lei pe kilogram. În luna august 2014, spre exemplu, kilogramul ajungea şi la 9 lei kilogramul de porc în viu.

Dependenţi de import

Din datele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS), producţia locală de carne proaspătă de porc acoperă în jur de 67% din necesarul de consum al României, restul provenind din import. Producţia de porc locală se cifrează la peste 35.000 de tone pe lumă. Spre exemplu, din datele INS, în luna august 2015, fermierii au realizat peste 35.400 de tone de carne de porc.

De altfel, România suferă şi de o necorelare între capacitatea de producție, de creștere și îngrășare și cea de reproducție, importând anual circa 1,5 milioane purcei pentru fermele de creștere și îngrășare.
„Având în vedere că scrofițele de reproducție reprezintă prima verigă în procesul de înlocuire a cel puțin 30% din numărul de scroafe, acestea trebuie susținute financiar deoarece asigură fluxul normal și
performanța în reproducție”, se arată în documentul Ministerului Agriculturii.

La raft, preţurile rămân mari

În timp ce la poarta fermei, preţurile sunt la minimul ultimilor ani, la raft preţurile s-au diminuat de abia după reducerea TVA la alimente, începând cu 1 iunie 2015, după care au început să crească din nou. 

Citeşte mai multe AICI Scăderea TVA la alimente a fost anulată de magazine. Preţurile au revenit peste nivelurile din iunie

Se dau bani de la UE

Pentru a reduce din efectele negative ale preţurilor asupra industriei, ministerul Agriculturii a propus, printr-un proiect de HG, să aloce crescătorilor de porcine, dar şi de bovine (unde situaţia este similară)ajutoare  excepționale cu caracter temporar, prevăzute într-un regulament din 2015 al UE (Regulamentul (UE) nr. 1.853/2015 ). Conform acestuia, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 11,1 milioane de euro, care se direcționează producătorilor de lapte şi carne de porc. Astfel, crescătorii de porcine vor primi, în total, 2,3 milioane de euro, iar cei din industria lactatelor 8,7 milioane de euro.

Echivalentul în lei a 2, 3 milioane de euro se vor distribui crescătorilor de porcine după cum urmează: 2 milioane de euro pentru activitatea de creștere și îngrășare şi restul pentru activitatea de reproducție. Suma aferentă fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. în funcție de numărul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate și/sau de efectivul mediu de scroafe și/sau în funcție de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, după caz.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...