Rusia va răspunde la implicarea în creştere a Occidentului în Ucraina – viceministrul de externe rus

Un conflict direct cu Statele Unite şi NATO nu este în interesul Rusiei, dar Moscova va răspunde la implicarea în creştere a Occidentului în conflictul ucrainean, a declarat marţi Serghei Riabkov, citat de RIA, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 11 oct. 2022, 09:26
Rusia va răspunde la implicarea în creştere a Occidentului în Ucraina - viceministrul de externe rus

”Avertizăm şi sperăm că ei realizează pericolul escaladării necontrolate în Washington şi în alte capitale occidentale”, a afirmat Riabkov, scrie Agerpres.

Ucraina a anunţat luni că trebuie să-şi consolideze apărarea aeriană, în urma atacului masiv cu rachete lansat luni dimineaţă de armata rusă asupra unor ţinte din Kiev şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.

Preşedintele american Joe Biden a promis că SUA vor livra sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a declarat la 27 septembrie că va începe să furnizeze sistemul naţional de rachete sol-aer avansate în următoarele două luni.

Biden şi ceilalţi lideri din G7 (principalele state industrializate ale lumii) vor avea marţi o videoconferinţă pentru a discuta despre angajamentul lor în sprijinul Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Cel puţin 19 oameni au murit şi 105 au fost răniţi în bombardamentele ruse de luni asupra mai multor oraşe ucrainene, potrivit ultimului bilanţ dat publicităţii de serviciile de urgenţă ucrainene, citat de agenţia de ştiri Ukrinform.

Nu mai puţin de 301 de localităţi în regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki nu au curent electric. În schimb, în întreaga regiune Liov a fost restabilită alimentarea cu curent electric, care fusese întreruptă complet după atacurile de luni. Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a pus în funcţiune 22 de centrale electrice pentru a garanta alimentarea cu electricitate, din care 15 centrale deservesc centrele de sănătate din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Cernigău.

Oficiali ucraineni au raportat marţi alte lovituri aeriene efectuate de forţele ruse asupra oraşului Zaporojie, o persoană fiind ucisă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat lovituri ”masive” cu rachete cu rază lungă de acţiune după ce a acuzat Ucraina că este vinovată pentru explozia survenită sâmbătă pe podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea.

De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat luni cu omologul său american Joe Biden şi a scris pe aplicaţia Telegram că apărarea aeriană este ”prioritatea numărul 1 în cooperarea cu SUA în domeniul apărării”.

”Vom face totul pentru a ne consolida forţele armate. Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic”, a promis şeful statului ucrainean într-un mesaj transmis luni noaptea.

Pe plan diplomatic, Rusia a întâmpinat un obstacol luni, atunci când Adunarea Generală a ONU a respins cererea Moscovei privind organizarea unui vot secret, în această săptămână, cu privire la condamnarea sau nu a anexării de către Rusia a patru regiuni ucrainene ocupate parţial.

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a afirmat că ajutorul occidental suplimentar pentru Ucraina sporeşte riscul extinderii războiului. ”Un asemenea ajutor şi, de asemenea, livrarea de informaţii, instructori şi instrucţiuni către Kiev conduc la escaladarea continuă şi sporesc riscurile unei confruntări între Rusia şi NATO”, a declarat Antonov pentru presă.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...