Rusia va răspunde la intensificarea activităţii NATO în apropierea frontierelor sale

Economica.net
23 05. 2014
harta_europa_de_est_01073300

Evenimentele din Ucraina, potrivit lui Gherasimov, au dus la agravarea situaţiei politico-militare în Europa, iar unele ţări occidentale şi-au înăsprit retorica belicoasă antirusă, a spus generalul, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

‘Intensitatea, gradul de pregătire operaţională şi de luptă a trupelor Alianţei au sporit în apropierea frontierei ruse. În aceste condiţii, noi trebuie să luăm măsuri de retorsiune’, a declarat generalul Valeri Gherasimov.

‘Are loc o sporire a grupărilor forţelor NATO în ţările baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), Polonia şi România, precum şi a prezenţei alianţei în apele mărilor Baltică, Neagră şi Mediterană. Creşte gradul de pregătire operaţională şi de pregătire de luptă a blocului militar în apropiere de graniţele noastre’, a subliniat şeful Statului Major al armatei ruse, citat de RIA Novosti.

În aceste condiţii, noi nu putem să rămânem indiferenţi la ceea ce se întâmplă şi trebuie să ripostăm, a reiterat el, într-un discurs susţinut în cadrul Conferinţei internaţionale pentru securitate, organizată vineri la Moscova.

În contextul crizei din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat o serie de măsuri, pe care NATO le explică prin necesitatea de a-şi proteja aliaţii.

Astfel, au fost întărite misiunile de patrulare a spaţiului aerian în ţările baltice, iar avioane cu echipament radar efectuează zboruri regulate deasupra teritoriilor Poloniei şi României. În plus, NATO a trimis nave suplimentare în mările Mediterană şi Baltică, aminteşte agenţia de presă rusă.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu semnalase o ‘creştere fără precedent’ a activităţii forţelor SUA şi NATO în Europa de Est, la frontiera cu Rusia.

Şeful misiunii permanente a Rusiei pe lângă NATO, Aleksandr Gruşko, a afirmat recent că Alianţa Nord-Atlantică se foloseşte de situaţia din Ucraina pentru a se relansa şi a obţine o creştere a cheltuielilor militare din partea ţărilor membre.