Rusia – Veniturile celor mai mari producători de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în perioada ianuarie-septembrie 2023

Veniturile realizate de cei mai mari producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41% în primele nouă luni din 2023, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat joi de Banca Centrală a Rusiei, pe fondul declinului exporturilor şi al preţurilor, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 01 dec. 2023, 12:22
Rusia - Veniturile celor mai mari producători de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în perioada ianuarie-septembrie 2023

Preţul ţiţeiului rusesc (Urals) a scăzut în perioada ianuarie-septembrie 2023 cu 26%, în medie, în timp ce exporturile prin reţeaua de conducte a Transneft a înregistrat un declin de 8% comparativ cu primele nouă luni din 2022, a precizat Banca Rusiei, scrie Agerpres.

Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, aplicat de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.

Producătorii ruşi de petrol au redirecţionat exporturile spre China şi India, ceea ce a creat dificultăţi legate de plată. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că India vrea să plătească ţiţeiul rusesc în rupii, iar Banca Centrală a Rusiei le-a cerut exportatorilor să nu accepte această valută. Ca soluţie temporară, importurile de petrol au fost plătite cu o combinaţie de yuani chinezeşti, dolari Hong Kong şi dirham UAE, adaugă sursele.

Dar Moscova a făcut faţă presiunilor mai bine decât se aşteptau analiştii. Ministerul de Finanţe din Rusia se aşteaptă acum la un deficit bugetar de aproximativ 1% din PIB în 2023, faţă de un nivel de 2% din PIB previzionat anterior.

Igor Sechin, şeful gigantului energetic rus Rosneft, a criticat Banca Centrală a Rusiei pentru că nu a înfiinţat un mecanism transfrontalier de plată.

În raportul publicat joi, Banca Centrală a Rusiei a precizat că ponderea plăţilor în yuani chinezeşti în totalul exporturilor ruseşti a crescut la 35% în septembrie, de la 13% în ianuarie, în timp ce ponderea rublei rămâne „semnificativă”, la 39% în septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou MG3 este gata să ia cu asalt piețele europene
Un nou MG3 este gata să ia cu asalt piețele europene
Comercializat până acum doar în Marea Britanie, modelul MG3 a beneficiat de modificări importante înainte de a fi aruncat în lupta cu modelele de clasă mică din Europa....
KADRA a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 62,5 milioane de lei, cu peste 22% mai mare decât anul precedent
KADRA a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 62,5 milioane de lei, cu peste 22% mai mare decât anul precedent
Furnizorul de soluții integrate de acces KADRA a ajuns, în 2023, la o cifră de afaceri de 62,5 milioane de lei, în creștere ...
Grupul Banca Transilvania raportează un profit de aproape 3 miliarde de lei pentru 2023, în creștere cu 20%
Grupul Banca Transilvania raportează un profit de aproape 3 miliarde de lei pentru 2023, în creștere cu 20%
Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a crescut cu 20% în 2023 comparativ cu anul anterior, până ...
Zelenski: Ucraina a primit doar 30% dintre obuzele promise de UE
Zelenski: Ucraina a primit doar 30% dintre obuzele promise de UE
Ucraina nu a primit decât 30% dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut, a declarat luni preşedintele ...