Rusia vrea exerciţii navale comune cu nord-coreenii şi China – presă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca ţările lor să organizeze un exerciţiu naval, împreună cu China, a informat luni agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând serviciile de informaţii sud-coreene, potrivit Reuters.
AGERPRES - lun, 04 sept. 2023, 14:01
Rusia vrea exerciţii navale comune cu nord-coreenii şi China - presă

Şoigu a efectuat o vizită în Coreea de Nord pentru cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului Războiului Coreean, sărbătorit în Coreea de Nord ca ‘Ziua Victoriei’, în iulie, când s-a întâlnit cu Kim, scrie Agerpres.

Ei au participat la o expoziţie de apărare cu rachetele balistice interzise ale Coreii de Nord, a raportat presa de stat nord-coreeană la acea vreme.

Yonhap a raportat că Şoigu i-a făcut lui Kim propunerea pentru un exerciţiu naval tripartit în timpul vizitei sale, dar nu a oferit detalii.

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreii de Sud a transmis Adunării Naţionale că Şoigu pare să fi avut o întâlnire privată cu Kim pentru a conveni asupra unei extinderi militare ample, a raportat Yonhap.

Rusia şi Coreea de Nord au cerut recent legături militare mai strânse, dar Coreea de Nord a negat că ar avea „afaceri cu arme” cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat în august, într-un briefing de presă, că Şoigu a încercat în vizita sa în Coreea de Nord să vândă muniţie de artilerie Rusiei.

Statele Unite au impus recent sancţiuni împotriva a trei entităţi pe care le-au acuzat că au legături cu tranzacţii de arme între Coreea de Nord şi Rusia.

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi a testat diverse rachete în ultimii ani, dar rareori organizează exerciţii militare cu vecinii săi.

Statele Unite şi aliatul său, Coreea de Sud, organizează exerciţii militare regulate, pe care Coreea de Nord le-a denunţat ca pregătiri de război împotriva sa.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...