Ruşii cred tot mai mult într-o schimbare de regim prin presiunea străzii

Ruşii, dezamăgiţi de către preşedintele Vladimir Putin şi în general de ansamblul clasei politice din ţară, cred tot mai mult într-o schimbare a puterii prin presiunea străzii, relevă un studiu sociologic publicat miercuri.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 13:17
Ruşii cred tot mai mult într-o schimbare de regim prin presiunea străzii

Aceste concluzii au fost publicate de către Centrul pentru Studii Strategice, la solicitarea Comitetului pentru Iniţiativă Cetăţenească, un institut creat de către Aleksei Kudrin, un fost ministru influent al Finanţelor, împreună cu lideri din cadrul opoziţiei moderate.

„Pentru prima dată de când efectuăm cercetări sociologice, scenariul schimbării puterii prin manifestaţii sau printr-o revoluţie se regăseşte (…) în toate grupurile studiate”, conchid autorii.

Studiul, al treilea de acest tip efectuat începând din 2011, notează „schimbări rapide şi profunde în conştiinţa politică a ruşilor”, „o degradare a opiniei faţă de Vladimir Putin”, care se explică în parte prin „absenţa unor noi rezultate pozitive” ale politicii sale.

Dezamăgirea ruşilor vizează „toată sfera politică”, inclusiv pe premierul Dmitri Medvedev, partidul majoritar Rusia Unită şi liderii opoziţiei, relevă studiul.

În opinia autorilor, „absenţa perspectivei oferite de alegeri şi de speranţa unei schimbări acceptate de către liderii politici conduce la o creştere rapidă a legitimităţii scenariului schimbării puterii prin manifestaţii sau printr-o revoluţie”.

Alegerile legislative din decembrie 2011 au declanşat o mişcare de contestare civilă fără precedent de când Vladimir Putin a preluat puterea, în 2000.

În mare parte organizată prin intermediul reţelelor sociale online, această mişcare de contestare, la care partidele politice au participat în foarte mică măsură, nu a împiedicat totuşi revenirea la preşedinţie a celui considerat cel mai puternic om din Rusia.

La 14 octombrie, partidul aflat la putere, Rusia Unită, a câştigat devansat primele alegeri locale organizate după revenirea la Kremlin a lui Putin.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, a......
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 ...
Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare ...