Ruşii de la Alro se revoltă: „Tăiaţi subvenţiile pentru regenerabile!”

Confruntat cu costuri suplimentare care i-au adus pierderi, cel mai mare consumator de electricitate din România sugerează Guvernului regândirea schemei de sprijin pentru regenerabile.
Florin Cojocaru - lun, 04 mart. 2013, 10:27
Ruşii de la Alro se revoltă:

Poziţia grupului Alro în România depinde, în mod imediat, de reajustarea schemei-suport pentru energia din surse regenerabile, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

Când s-a referit la “poziţie”, oficialul Alro a avut în vedere tot ce ţine de activitatea companiei, de investiţii, de restructurări şi, la limită, chiar de continuarea funcţionării la capacitate a fabricii de aluminiu de la Slatina.

Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din România şi, dat fiind actualul sistem de promovare a investiţiilor în energia din surse regenerabile, este şi unul dintre cei mai afectaţi consumatori.

Alro Slatina  a înregistrat anul trecut pierderi de 170 de milioane lei, faţă de un profit de 218 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar. Pierderea este apropiată de valoarea totală a certificatelor verzi pe care a trebuit să le cumpere compania: Alro a plătit pe certificate verzi 44 de milioane de dolari anul trecut, spun oficialii companiei. Anul acesta, costul va fi şi mai mare, ajungând la aproape 60 de milioane, după estimările actuale.

“Suntem de părere că producătorii de energie din surse regenerabile ar trebui să funcţioneze în condiţii de piaţă liberă” a decalarat Marian Năstase. Pe de altă parte, dată fiind schema de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile, cei de la Alro au declarat că proiectul de construcţie a termocentralei de la Tulcea va fi tratat cu mult mai multă prudenţă. Alro voia să ridice o termocentrală pe gaze, de 250 MW.

În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Pe sistemul actual de sprijinire a producţiei de energie din surse regenerabile, producătorii de energie primesc certificare verzi, care sunt plătite, în final, de consumatorii de energie electrică.

Alro este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia) şi operează facilităţi de producţie la Slatina şi Tulcea. Compania este deţinută de grupul Vimetco, cotrolat de omul de afaceri rus Vitali Machitski. Alro primeşte energie electrică în principal de la Hidroelectrica, pe baza unui contract pe termen lung, renegociat anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...