Ruşii exportă gazele României. De la ruşi importăm gaze – Cum a strâns în chingi România gigantul Gazprom

2% din gazele României au fost exportate de către două firme, în prima jumătate a anului, dintre care cea mai mare cantitate a fost acontată de o subsidiară a Gazprom. În acelaşi timp, aproape toate gazele pe care le importăm provin de la Gazprom.
Economica.net - lun, 29 sept. 2014, 21:01
Ruşii exportă gazele României. De la ruşi importăm gaze - Cum a strâns în chingi România gigantul Gazprom

WIEE România, o subsidiară a gigantului rusesc Gazprom, şi MET Romania Energy Trade, divizia de trading gaze a MOL Romania au exportat gaze de 2,35 milioane de MWh din România, în primele şase luni ale anului, circa 220 de milioane de metri cubi. La o producţie semestrială de circa 5,6 miliarde de metri cubi, exporturile din prima jumătate a anului repezintă circa 5%. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, am importat de la ruşi circa 8 milioane de MWh, circa 720 de milioane de metri cubi de gaze.

Potrivit raportului ANRE pe piaţa de gaze la şase luni 2014, WIEE deţine o cotă de 68%, iar MET restul până la 100%.

Exporturile au fost realizate în sistem backhaul, în sistem virtual, doar pe hârtie, pe gazoductul Iaşi-Ungheni.

Backhaul-ul reprezintă procedura de rezervare a capacităţii virtuale într-un punct fizic, pentru a asigura curgerea virtuală a gazelor în sens invers. Tranzacţiile sunt însotite de o procedură de swap, care înseamnă un schimb de gaze care prezintă caracteristici diferite, între două sau mai multe puncte. Practic niciun metru cub de gaze nu a trecut graniţa către Ungaria, singura piaţă în care putem deocamdată exporta, livrarea către clientul final făcându-se de către un operator de piaţă din ţara vecină, cu gaze ungureşti, contravaloarea acestora decontându-se în România.

Gazele exportate de către cele două firme pot fi achiziţionate local sau pot fi importuri din Rusia, vândute în Vest la suprapreţ.

Exporturile şi importurile de gaze din/în România sunt o afacere aproape exclusiv rusească. Cea mai mare parte a importurilor(mai mult de 70%) de circa 1,5 miliarde de euro este făcută de WIEE. Aceeaşi firmă controlează deocamdată şi exporturile. Restul până la 30% sunt importuri făcute prin Imex Oil, o altă companie controlată de ruşi, Gazprom Elveţia, GDF Suez Ungaria, Axpo Elveţia sau MOL Zrt.

În ultimii ani, trei interconectoare au fost lansate în construcţie de către statul român, în ideea de a oferi alternativă la gazele ruseşti: Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse şi Iaşi-Ungheni. Giurgiu-Ruse încă nu este gata, la un an după ce trebui pus în funcţiune, la celelalte două am dat tot peste ruşi. Gazprom a rezervat aproape toată capacitatea de import pe Arad-Szeged, la export pe această rută, tot ei sunt activi, iar pe Iaşi-Ungheni nu se poate exporta încă niciun metru cub de gaze pentru că injecţia la vecinii moldoveni trebuie făcută de MoldovaTransgaz. Compania este controlată tot de Gazprom, care nu se grăbeşte deloc să demareze procedurile necesare.

România consumă anual circa 11,5 miliarde de metri cubi de gaze, din care 1,5 reprezintă importuri. Consumul industrial şi casnic se împart în procente aproximativ egale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...