1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Ruşii încep să conteze la pompă: Benzinăriile Gazprom au depăşit 1% din piaţă

Gigantul rus Gazprom începe, încet, să conteze pe piaţa carburanţilor din România, potrivit datelor financiare aferente primelor trei luni ale anului, publicate de companie. După primele trei luni ale acestui an, a depăşit pragul de 1% cotă de piaţă, cu cele 18 staţii.

14 mai, 2016 | ECONOMICA.net

Nis Petrol România, sucursala de pe piaţa locală a firmei sârbe NIS, deţinută la rândul ei de gigantul rus al gazelor Gazprom, a raportat o cotă de 1,1% din piaţa de retail-carburanţi vânduţi prin benzinării, din România. Raportat la nivelul întregii pieţeb (retail şi vânzări din depozite), Nis Petrol România a înregistrat o cotă de 0,7%.

Rezultatele sunt mult mai bune decât cele de anul trecut. Potrivit raportului aferent întreg anului 2015, cota de piaţă pe segmentul de retail era de 0,7%, în timp ce, la nivelul întregii pieţe româneşti a carburanţilor, cota era de 0,5%.

Sârbii de la NIS  raportează vânzări în creştere pe toate pieţele externe pe care activează. Vânzările de carburanţi au crescut cu 36% în Bosnia-Herţegovina, Bulgaria şi România, până la  55.600 de tone. Pentru motorină, creşterea a fost de 34%, iar la benzină de 57%.

În România, NIS opera, la finalul primului trimestru al acestui an, 18 staţii de distribuţie a carburanţilor, la fel ca la finalul anului trecut.

Totuşi, deşi au trecut de primul procent din piaţă, rezultatele sunt mult sub ce spuneau reprezentanţii companiei petroliere în trecut. "Ne-am propus dublarea numărului de staţii şi 10% cotă de piaţă, după 2015" spunea Sorina Bălţatu, director general adjunct al NIS România, acum doi ani.

Gazprpom a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la compania petrolieră naţională a Serbiei, NIS, în anul 2009, pentru 400 de milioane de dolari. Cu această ocazie, Gazprom a devenit proprietarul a două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad. O parte din carburanţii vânduţi în staţiile Gazprom din România provinde de la rafinăria Pancevo.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO