1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Ruşii vor legume şi fructe din România. Intenţionează să cumpere 100.000 de tone

Străinii se reorientează către legumele şi fructele nestandardizate, care sunt, în percepţia lor, mai sănătoase şi cu un gust mai bun. Asociaţiile de producători de legume şi fructe din România au tot mai multe cereri de produse de peste graniţă.

24 iun, 2014 | | ECONOMICA.net

Europa se confruntă cu un nou val în ceea ce priveşte percepţia despre fructele şi legumele sănătoase. Spre deosebire de cumpărătorul român, care preferă produsele cu un aspect frumos în detrimentul celorlate, străinii au început să ceară alimente nestandardizate. Astfel, asociaţiile de legumicultori susţin că au tot mai multe cereri din ţări precum Rusia sau Danemarca. "Rusia, prin Ambasadă, a făcut o comandă de 100.000 de tone de legume şi fructe pe care să le livrăm pe tot parcursul anului. De asemenea, săptămâna tercută am primit numeroase semnale din partea Danemarcei, care ar dori să importe de la noi. În restul Europei şi nu numai se face trecerea spre produsele ceva mai naturale", a declarat Aurel Tănase, director general în cadrul Organizației Interprofesională Națională “PRODCOM Legume-Fructe. 

Acesta susţine însă că singura modalitate prin care producătorii români pot exporta în cantităţi mari este ca cei din bazinele legumicole importante să se organizeze pentru a livra împreună. "În UE exportăm deja în Cehia, Slovacia, Polonia şi Germania. Încercăm deja de mai bine de doi ani să pornim un program pentru a putea exporta mai mult", a mai spus Tănase.

România a înregistrat, în primele patru luni ale lui 2013, un deficit al balanței comerciale de 224,6 milioane euro în ceea ce privește comerțul cu legume și fructe, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada ianuarie — aprilie 2013, exporturile FOB de legume și fructe s-au cifrat la 35,4 milioane euro, în creștere cu 13,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. În ceea ce privește importurile CIF de astfel de produse, valoarea acestora era de 260 milioane euro, în creștere cu 52% față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO