Ruşii nu s-au speriat de justiţia română şi au mai adus 100 milioane de lei la Petrotel Lukoil

Societatea Lukoil Petrotel Ploieşti, deţinută de gigantul rus Lukoil, este acuzată pentru spălare de bani în cel mai mare dosar din România la adresa unei companii multinaţionale. 
Economica.net - lun, 21 sept. 2015, 21:02
Ruşii nu s-au speriat de justiţia română şi au mai adus 100 milioane de lei la Petrotel Lukoil

Ruşii nu s-au speriat de sechestrul pus de anchetatorii români în dosarul în care Petrotel Lukoil este acuzată de prejudicierea statului cu 1,7 miliarde de euro. 

Iar pentru a recupera prejudiciul, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care instrumentează dosarul Lukoil, au pus sechestru pe un număr de 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei.

Sechestru s-a mai pus şi pe conturile deţinute de Petrotel RBS BANK Olanda, dar şi pe sumele ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro. 

La mijlocul lunii trecute, acţionarii Petrotel Lukoil au decis majorarea capitalului social cu 98,7 milioane de lei, echivalentul a 22,2 milioane de euro, arată datele publicate în Monitorul Oficial. Totodată, acţionarii au mai votat ca Petrotel Lukoil să nu se dizolve, asta înainte ca Tribunalul Prahova să interzică companiei să se dizolve sau să se lichideze.

Pe 3 septembrie, magistrații au interzis companiei iniţierea procedurii de dizolvare sau lichidare, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 3 septembrie şi până la data de 1 noiembrie inclusiv.

Procurorii ploieşteni susţin că acţionarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat în contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent monedă naţională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital.

„Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu de majorare de capital social, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare”, arată anchetatorii.

Procurorii anunţă că în acest dosar continuă cercetările pentru strângerea de noi probe „pentru stabilirea situaţiei de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârşit infracţiuni şi în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora”.

Au fost trimişi în judecată directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti şi membru în Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii, cetăţeanul rus Andrey Bogdanov, Alexey Voinstev, director general adjunct în cadrul societăţii de la Ploieşti, Olga Kuzina, director general adjunct, Andrei Raţă, membru în CA, Dan Dănulescu, director general adjunct și Dorel Duţu, contabil şef în cadrul companiei. Kuzina Olga, Raţă Andrei şi Voinstev Alexey nu au voie să părăsească România.

Grupul Lukoil are aproape 3.800 de angajaţi în România dintre care peste 2.900 la Lukoil România, firma care se ocupă cu distribuţia carburanţilor prin cele 305 staţii teritoriale, potrivit celor mai recente date disponibile. Restul angajaţilor lucrează pe platforma rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti şi la alte firme ale Grupului, care furnizează servicii de diferite tipuri.

Petrotel Lukoil a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de euro și pierderi de aproape 70 de milioane de euro, arată datele de la Ministerul Fianțelor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...