Ruşii ocolesc pe la sud de Dunăre: Gazoductul Turkish Stream ar putea fi prelungit până în Austria. Nu va trece prin România

Economica.net
14 04. 2015
gaze_gazoduct__46787654_98451300_25601700

„Ştiu că multe ţări sunt interesate de acest proiect. De exemplu, o rută pentru livrarea de gaze naturale până la hub-ul de la Baumgartner (Austria) via Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria este posibilă”, a declarat Alexander Novak, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că Rusia poartă negocieri intense cu ţările care ar putea deveni ţări de tranzit.

Luni, acelaşi Alexander Novak a declarat că este posibil ca Rusia să înceteze livrarea gazelor naturale spre Europa prin Ucraina, după expirarea actualului contract în 2019, urmând să se concentreze pe construcţia de infrastructuri de transport spre Turcia.

La finele anului trecut, Gazprom a anunţat că a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.

Separat, Reuters, citând surse din apropierea discuţiilor, a informat că grupul italian de servicii petroliere Saipem este în pole position pentru a câştiga contractul de construcţie a conductei Turkish Stream. Anul trecut, Saipem a obţinut contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro, în principal legate de construcţia primei linii a gazoductului South Stream între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, dar, în cele din urmă, lucrările au fost suspendate.

„Saipem discută cu Gazprom, iar cele două companii fac constant schimb de informaţii. Gazprom a cerut Saipem să elaboreze planuri pentru două luni şi, de asemenea, sunt interesaţi de rute alternative”, a declarat una dintre surse.

O altă sursă a declarat că sunt şanse mari ca Gazprom să angajeze Saipem, deoarece compania italiană este principalul subcontractor când este vorba de lucrări submarine şi a făcut deja lucrări pregătitoare pentru South Stream, contract ce ar fi presupus amplasarea unor conducte la o adâncime de peste 2.000 de metri.

„Saipem are deja două vase în zona unde a fost angajat de Gazprom, iar renunţarea la South Stream ar însemna că Gazprom ar trebui să plătească unele despăgubiri”, a declarat sursa.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.