Ruşii renunţă la o conductă de tranzit pentru gaze din România. Pe ea se bat ucrainenii şi bulgarii

Conducta de Tranzit 2 Isaccea - Negru Vodă iese de sub rezervarea ruşilor în această vară. De licitaţia Transgaz care va urmări un nou contract pe termen lung pentru tranzit gaze pe teritoriul României se interesează ucrainienii şi bulgarii.
Sorin Andone - lun, 04 mai 2015, 21:03
Ruşii renunţă la o conductă de tranzit pentru gaze din România. Pe ea se bat ucrainenii şi bulgarii

Contractul de rezervare capacitate pe care gigantul rusesc Gazprom îl are cu Transgaz România pentru una dintre cele trei conducte care tranzitează Dobrogea, între Isaccea şi Negru Vodă, expiră la sfârşitul lunii iunie. Ruşii nu doresc să-l reînnoiască, aşa că Transgaz negociază cu ucrainienii şi bulgarii un nou contract de rezervare capacitate valabil pe mai mulţi ani.

„Suntem în discuţiile cu părţile bulgare şi ucrainiene pe acest subiect. Vom face licitaţie de capacitate în perioada următoare”, spune Petru Văduva, director Transgaz, pentru ECONOMICA.NET. Potrivit acestuia, interesaţi de preluarea de capacitate pe Tranzit 2 Isaccea – Negru Vodă sunt transportatorii de gaze din ţările vecine, Bulgartransgaz şi Naftogaz. „În perspectivă, dacă ruşii renunţă la tranzitul de gaze prin România, avem şanse să devenim magistrală de transport regională. Pe la noi vor putea circula gaze din sudul Europei către Vest şi invers”, mai spune Văduva.

Potrivit datelor din rapoartele ultimilor ani, Transgaz încasează din tranzit între 60 şi 70 de milioane de euro anual. Capacitatea cumulată a celor trei conducte dobrogene este de 28 de miliarde de metri cubi, împărţită aproximativ egal între fiecare. Astfel, în medie, fiecare conductă ar aduce, anual, circa 20-23 de milioane de euro.

Tarifele de la care va începe licitaţia pentru rezervare capacitate pe Tranzit 2 vor trebui aprobate de către ANRE. „Aşteptăm dosarul de la Transgaz cu fundamentarea preţurilor de tranzit, studiem, apoi dăm rezoluţie. Ce e clar e că preţurile pentru tranzit vor fi mai mici decât pentru transportul intern”, arată Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE

Activitatea de tranzit nu este reglementată, tarifele practicate fiind negociate între Gazprom, Transgaz şi Bulgargaz. „Plata serviciilor se face în valută, în funcţie de capacitatea comandată”, se arată în raport.

Indiferent de cantitatea de gaze care tranzitează România, ruşii plătesc aproximativ aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate, al cărei cuantum exact rămâne secret. Capacitatea maximă a celor trei conducte magistrale Isaccea – Negru Vodă este de 28 de miliarde de metri cubi anual, însă ruşii nu transportă această cantitate. Cât transportă este secret, pentru că rezervările de capacitate constituie secret comercial.

România nu mai este interesantă pentru Gazprom pentru activitatea de trasnport a gazelor pe teritoriul său. Ruşii vor ca, din 2019, când Turkish Stream, conducta dintre Rusia şi Turcia, va fi funcţională, tranzitul gazelor către Europa via România şi Bulgaria, să se sisteze.

Contractele pe Tranzit 1 şi Tranzit 3, celelalte două conducte magistrale prin care Gazprom îşi transportă gazele către Bulgaria, prin Dobrogea, expiră în 2016, respectiv 2023.
Cele trei conducte magistrale din Dobrogea sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.

Te-ar mai putea interesa și
AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic
AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic
Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să rămână o prioritate, performanţa României în materie de colectare a veniturilor fiscale fiind demoralizantă nu doar prin raportare la media......
Italia: Enel încheie un acord cu SACE privind amânarea plăţilor la facturi pentru clienţii săi comerciali
Italia: Enel încheie un acord cu SACE privind amânarea plăţilor la facturi pentru clienţii săi comerciali
Grupul energetic italian Enel SpA a anunţat luni că a încheiat un acord cu societatea italiană de stat de asigurare de ...
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Reuters – UE prezintă planuri pentru trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Băncile şi ceilalţi operatori prezenţi pe piaţă, din Uniunea Europeană, vor trebui să demonstreze autorităţilor ...
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, pentru 5, 8 milioane de euro
Autostrada Braşov-Tg.Mureş-Cluj-Oradea – Egis continuă supervizarea lucrărilor pentru încă două subsecţiuni, ...
Egis a semnat un contract de 5,8 milioane de euro cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ...