Ruşii vor din nou piaţa din România. Gazprom „momeşte” firmele din România cu gaze la preţ de discount

Traderii români de gaze pot aduce, la iarnă, gaze din Rusia la acelaşi preţ cu cele produse intern de Petrom sau Romgaz. Ruşii caută să câştige din nou piaţa din România, după ce consumul în scădere a făcut ca ţara noastră să renunţe, luni la rând, la gazele din Rusia.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 21:00
Ruşii vor din nou piaţa din România. Gazprom

Traderii de gaze din România au oferte de la Gazprom de 240 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, pentru trimestrul 4 al acestui an, spune preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET. În România, preţul mediu de producţie al gazului intern, vândut pe piaţa liberă este de circa 236 de dolari pe mia de metri cubi, conform tranzacţiilor din ultimele luni de pe bursă, ceea ce înseamnă că preţul gazului de import, tradiţional mai mare (chiar şi cu 100% în urmă cu doar câţiva ani) s-a egalizat cu cel din intern. În prima jumătate a acestui an, Gazprom a vândut gaz în România, în lunile cu importuri, cu circa 380 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce înseamnă că, în această iarnă, ruşii au redus preţul gazului cu 36%.

Consecinţa acestui fapt este că importurile din sezonul rece nu vor mai pune presiune pe preţul gazului din România în sensul creşterii sale, ba chiar există şansa ca, pe piaţa liberă, preţul să scadă, din cauza abundenţei de gaz la un preţ bun. Producătorii locali vor trebui să scadă, funcţie de cerere, preţul la gaze, pentru a contracare oferta ruşilor.

Explicaţia preţurilor scăzute ale gazelor ofertate de ruşi firmelor din România stă în faptul că Gazprom are mari probleme în a-şi vinde marfa în ţara noastră, în particular, şi în Europa, în general. Scăderea generalizată a consumului din România a făcut ca ţara noastră să nu prea mai aibă nevoie de  ruşi,  în afara sezonului rece, producţia internă fiind suficientă. În acest an, pentru prima dată, patru luni la rând, din mai până în prezent, nu au existat importuri de gaze. Sancţiunile impuse Rusiei, ieftinirea petrolului, care a făcut ca şi gazul din alte surse decât cea rusească să devină competitiv în Europa, aceste lucruri au făcut ca Gazprom să piardă bani şi cotă de piaţă. Prin urmare, pentru prima dată, a scos la licitaţie gaze pentru Europa, o „breşă” în sistemul contractelor pe termen lung cu care ruşii au preferat să vândă gaze pe continetul european.

Compania controlată de statul rus încearcă să găsească, până la data de 10 septembrie, cumpărători pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale repartizată în 127 de loturi cu livrare în nord-vestul Europei pentru iarna lui 2015/2016, se arată în documentele publicate pe pagina de Internet a Gazprom Export. Preţul va fi stabilit în urma licitaţiei. O serie de companii europene şi ruseşti, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore şi Novatek, se numără printre posibilii ofertanţi, a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova.

Chiar dacă este vorba de o cantitate foarte mică faţă de exporturile totale ale grupului, estimate la 158 de miliarde de metri cubi pentru acest an, este vorba de un pas simbolic pentru Gazprom, care până acum a utilizat cu precădere contractele de vânzări pe termen lung în care preţul gazelor naturale este legat de preţul petrolului şi în plus clienţii se obligă să achiziţioneze un anumit volum minim de gaze naturale. În ultimii ani însă, Gazprom a fost nevoit să ofere unele concesii celor mai mari clienţi ai săi, care graţie unor negocieri sau proceduri de arbitraj au obţinut reducerea preţului prevăzut în contracte datorită includerii preţurilor de pe piaţa spot în formula de calcul.

Ieftinirea gazului pentru firmele din România, datorată ajustării de preţ practicată de Gazprom, nu se va aplica, din păcate şi pe piaţa consumatorilor casnici. Aici, preţul este reglementat de ANRE şi prevede o creştere anuală de câte 6%, de la nivelul actual, până în 2018, circa 30% în total. Această creştere de preţ reprezintă liberalizarea pieţei locale de gaze şi este prevăzută în acordul cadrul cu FMI şi Comisia Europeană, în care se spune că preţul de producţie gazelor vândute gospodăriilor trebuie să ajungă la preţ de piaţă. În prezent, preţul de producţie al gazelor pentru consumatorii casnici este de 60 de lei/MWh. Pe piaţa liberă, se vinde cu circa 80 de lei, deci creşterea potenţială de preţ este de 30%.

Consumul anual de gaze al României este de 12-13 miliarde de metri cubi. Sub 10% reprezintă importuri. Prinicpalii producători interni sunt Petrom şi Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea ...
Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea inițială a Comisiei Europene, pe care unii membri au considerat-o prea......
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora ...
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea ...
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania livrează Ucrainei mai multe sute de generatoare de curent electric
Germania a început să livreze mai multe sute de generatoare de curent electric către Ucraina, în condiţiile în care ...