RWEA: Proiectul de modificare a legislaţiei pentru regenerabile nu defineşte clar impactul pentru consumatorul final

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) apreciază anumite prevederi din proiectul de modificare a legislaţiei din sectorul energiei regenerabile, însă susţine că documentul este perfectibil, în condiţiile în care nu este clar definit impactul pentru consumatorul final.
Economica.net - vin, 25 nov. 2016, 13:00
RWEA: Proiectul de modificare a legislaţiei pentru regenerabile nu defineşte clar impactul pentru consumatorul final

‘Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) salută decizia autorităţilor de a lua măsuri pentru a îmbunătăţi schema de suport acordată producţiei de energie regenerabilă, grav afectată de modificările legislative din ultimii trei ani. Continuând politica responsabilă de dezvoltare a sistemului de energie din România pe baze sustenabile, RWEA susţine deciziile raţionale care urmăresc găsirea unui compromis rezonabil între asigurarea performanţelor financiare ale producătorilor din industria regenerabilă şi minimizarea impactului la consumatorii finali, atât cei industriali, cât şi cei casnici’, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

RWEA apreciază faptul că proiectul de OUG păstrează valoarea minimă a preţului certificatelor verzi aşa cum a fost asumată la momentul realizării investiţiilor şi pe baza cărora s-au realizat planurile de afaceri ale producătorilor, defineşte şi fixează numărul de certificate verzi care urmează a fi achiziţionate în fiecare an, crescând totodată numărul faţă de cel care ar fi fost cumpărat în lipsa modificării legislative, prelungeşte perioada de viaţă a certificatelor pe toată durata de viaţă a schemei de suport începând cu anul 2017 şi introduce mecanisme de tranzacţionare transparente şi echidistante faţă de toţi participanţii în piaţă.

‘Aceste ameliorări vin în condiţiile păstrării unui impact sustenabil şi previzibil la consumatorul final, care, conform estimărilor ANRE, ar însemna o creştere medie de 60 de bani pe lună. RWEA a militat, inclusiv în cadrul propunerilor avansate Ministerului Energiei în anul 2016, cât şi în anii anteriori, pentru o echilibrare a cererii şi ofertei de certificate verzi care să ofere tuturor producătorilor certitudinea vânzării certificatelor din portofoliu. Din această perspectivă, proiectul propus de Guvern este perfectibil. Proiectul de OUG nu elimină total riscul producătorilor, dimpotrivă, în anumite cazuri îl creşte. Astfel, nu este clar definit impactul la consumatorul final, în această privinţă existând doar interdicţia depăşirii acestuia; se elimină indexarea valorii certificatelor verzi cu inflaţia din zona euro, în condiţiile în care preţul certificatelor este stabilit în moneda unică europeană, scade nivelul penalităţilor pentru furnizorii care nu îşi îndeplinesc obligaţia de achiziţie de certificate verzi etc.’, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii RWEA mai spun că înţeleg faptul că industria trebuie să accepte unele sacrificii, cum ar fi recuperarea certificatelor amânate într-o perioadă mai lungă de timp, pentru a putea ajunge la o soluţie de compromis rezonabil.

‘RWEA înţelege, de asemenea, să contribuie la această normalizare prin acceptarea unor concesii necesare pentru a limita impactul la consumatorul final, cum ar fi reinserarea certificatelor amânate în opt ani, faţă de trei ani, cât este prevăzut în legislaţia actuală, şi apreciază eforturile autorităţilor de a găsi o soluţie echilibrată şi sustenabilă. Pe de altă parte, asociaţia nu poate acceptă pierderi suplimentare în raport cu actuala legislaţie şi nici alte măsuri retroactive care ar duce la noi pierderi financiare. Reamintim că industria eoliană a fost cea mai afectată de măsurile retroactive impuse prin legislaţia anilor 2013-2014, când a pierdut jumătate din numărul de certificate cuvenite conform schemei de ajutor de stat’, au spus reprezentanţii industriei eoliene.

Astfel, pierderile industriei eoliene sunt enorme pentru perioada 2014 – 2015, aşa cum reiese din studiile financiare ale consultanţilor independenţi puse la dispoziţia autorităţilor şi a mass-mediei. Conform datelor respective, la sfârşitul anului 2015, vorbim despre pierderi de aproape 1 miliard de euro, raportat la un total de 5 miliarde de euro cât reprezintă valoarea investiţiilor în energie eoliană.

‘O măsură care ar perpetua sau chiar ar înrăutăţi starea actuală ar fi fatală industriei energiei eoliene’, a declarat Claudia Brânduş, preşedinte al Consiliului Director al RWEA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Samsung se aşteaptă la o cerere ridicată de cipuri şi vrea să vândă mai multe smartphone-uri în 2022
Samsung se aşteaptă la o cerere ridicată de cipuri şi vrea să vândă mai multe smartphone-uri în 2022
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat că vrea să-şi majoreze anul acesta cota pe piaţa telefoanelor ...
Valoarea investiţiilor în startup-urile româneşti s-a triplat anul trecut, depăşind pragul de 100 de milioane de euro- raport
Valoarea investiţiilor în startup-urile româneşti s-a triplat anul trecut, depăşind pragul de 100 de milioane de euro- ...
Valoarea totală a investiţiilor în startup-urile româneşti s-a triplat în 2021, depăşind 116,9 milioane de euro după ...
Anglia renunţă la majoritatea restricţiilor antiepidemice
Anglia renunţă la majoritatea restricţiilor antiepidemice
Anglia a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, ...