1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Companii

S-a bătut palma pentru cea mai mare tranzacție cu terenuri arabile a anului. Un român a cumpărat 140 de hectare pentru jumătate de milion de euro

Ion Toader, un fermier din județul Buzău, va cumpăra un teren arabil de aproximativ 140 de hectare pentru 2,8 milioane de lei. Este cea mai mare tranzacție cu terenuri arabile din acest an.

07 iul, 2020 | | ECONOMICA.net

În perioada următoare se va finaliza cea mai mare tranzacție cu terenuri arabile a acestui an, potrivit informațiilor ECONOMICA.NET coroborate cu datele Ministerului Agriculturii.  Fermierul Ion Toader, administratorul companiei Danke 2007 SRL, potrivit termene.ro, a acceptat o ofertă de vânzare pentru o suprafață de 142 de hectare în valoare de 2,85 de milioane de lei aproximativ (586.600 euro total, aproximativ 4.100 euro hectarul). Vânzătorul este o persoană fizică de la care Danke 2007 a luat în arendă terenul respectiv. "Bineînțeles că accept oferta (de vânzare n.red). Avem planuri de cultură vrem să facem și un sistem de irigații, să săpăm două puțuri. Vom cumpăra cu ajutor unui credit bancar și din fonduri proprii. De 26 de ani, domeniul nostru de activitate este cultivarea pâmântului", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Toader.

Compania sa exploatează momentan 320 de hectare de teren în județul Buzău, din care 40-50 de hectare în proprietate și restul în arendă. Cultivă grâu, floarea-soarelui, porumb și mazăre cu doar doi angajați, pentru că fermierul a investit constant în automatizări." Suntem deja la a 26-a campanie și ne-am tehnologizat an de an. Tehnologia este foarte scumpă, dar aduce beneficii în unii ani. Avem combină, tractoare, semănători pe care le închiriem și altor firme", povestește fermierul care se pregătește de investiții pentru a-și crea propriul sistem de irigații. "Vrem să forăm două puțuri și să fac un lac unde să ținem apa înainte de irigații. Estimăm un cost de aproximativ 1.000 de euro pe hectar. Prin sistemul nostru de irigații vom aduce apa la suprafață, după care fiecare (fermier n.red) o va transporta cum dorește", mai explică Toader, optimist că acest an agricol, deși foarte greu, îi va aduce cel puțin cifra de afaceri a anului trecut. 

Din datele termene.ro, Danke 2007 SRL a raportat în 2019 o cifră de afaceri de 843.000 de lei.

"Anul acesta este foarte greu, dar încercăm sa trecem fără pagube prea mari. Am cultivat și grâu, dar l-am întors. Am pus în schimb porumb. Prețul este bunicel, dar nu avem ce vinde. Trebuie să ținem însă cont și de inflație și cursul valutar", apreciază fermierul care deține o capacitate de stocare de 500 de tone și nu este astfel nevoit să vândă totul la recoltare, atunci când sunt și cele mai mici prețuri.

Conform unei analize ECONOMICA.NET, în prima jumătate a acestui an, s-au efectuat tranzacții cu terenuri de 2,2 milioane de euro. 40% din valoare a fost achitată de un intermediar german.

Până la jumătatea lunii mai, în România au fost avizate doar opt tranzacții cu terenuri agricole cu suprafață mai mare de 30 de hectare, arată ultimele date ale Ministerului Agriculturii consultate de Economica.net. În total, s-au cumpărat aproximativ 282 de hectare pentru 10,6 milioane de lei (în jur de 2,2 milioane de euro). Din această sumă, 4,4 milioane de lei (930.000 de euro, 42% din total), a fost cheltuită de o singură companie din județul Timiș care a achiziționat trei loturi de teren în localitatea Jebel, în suprafață totală de 108 hectare.loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO