S-a deschis calea pentru un acord „istoric”, pentru exploatarea de zăcăminte de gaz offshore de pe frontiera maritimă Israel – Liban

Modificările cerute de Israel la proiectul de acord pentru delimitarea frontierei sale maritime cu Libanul au fost "acceptate", deschizând astfel calea pentru un acord "istoric" şi exploatarea unor zăcăminte de gaz offshore, a declarat marţi un responsabil israelian, informează AFP.
AGERPRES - mar, 11 oct. 2022, 09:48
S-a deschis calea pentru un acord

„Toate cererile noastre au fost acceptate, schimbările pe care noi le-au cerut au fost operate. Am apărat interesele de securitate ale Israelului, suntem pe calea unui acord istoric”, a anunţat într-un comunicat consilierul israelian pentru securitate naţională Eyal Hulata, scrie Agerpres.

SUA mediază de doi ani negocieri între Liban şi Israel, ţări vecine aflate oficial în stare de război, pentru ca acestea să ajungă la un acord menit să delimiteze frontiera lor şi să ridice obstacolele pentru prospectarea de hidrocarburi.

Cele două ţări s-au declarat la începutul lui octombrie mulţumite de un proiect de acord al mediatorului Amos Hochstein.

Potrivit unor informaţii din presă şi unor responsabili, acest text prevede ca zăcământul offshore Karish să fie sub controlul Israelului şi ca rezervele din Cana, situate mai la nord-est, să fie acordate Libanului – chiar dacă o parte dintre ele depăşesc viitoarea linie de demarcaţie. Statul israelian ar primi o parte din veniturile din exploatarea de gaze în Cana, potrivit acestor surse.

Însă joi, Israelul a respins o serie de amendamente libaneze la acest proiect de acord.

Duminică, grupul britanic Energean a anunţat începerea testelor pentru a racorda teritoriul israelian de platforma gaziferă Karish.

Ministrul israelian al energiei a anunţat la mijlocul lui septembrie că teste vor începe în viitorul apropiat pentru a racorda reţeaua Israelului la acest câmp gazifer din Mediterana de Est, înainte să se înceapă, în cele din urmă, exploatarea zăcământului.

Ministerul Afacerilor Externe francez a afirmat la rândul său la sfârşitul săptămânii trecute că a contribuit şi contribuie „activ la medierea americană”, subliniind că un acord ar fi „benefic pentru cele două ţări şi populaţiile lor”.

În iulie, premierul israelian Yair Lapid a discutat acest dosar sensibil cu preşedintele francez Emmanuel Macron, sperând să vadă Parisul făcând uz de influenţa sa pentru a facilita un acord cu Beirutul, cu atât mai mult cu cât este de aşteptat ca grupul francez Total să exploateze zăcământul din Cana.

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...