S-a deschis prima clădire de birouri de la debutul crizei FOTO

"Proiectul a început in 2011, la trei ani de la începerea crizei, când nu se începeau proiecte, nu se acordau finanțări. Prima cladire de la AFI a început speculativ, fără un interes ferm din partea unui chiriaș. Au avut încredere în noi și iată că ne aflăm în septembrie, cu un grad de ocupare de 70% și cu așteptări de ocupare de 100% până la sfârșitul anului", a relatat, la lansarea clădirii de birouri AFI Park 1, Horia Moldovan director asociat al companiei de consultanță imobiliară The Advisers.
Andreea Budica - joi, 27 sept. 2012, 11:49
S-a deschis prima clădire de birouri de la debutul crizei FOTO

AFI Europe, dezvoltatorul AFI Palace Cotroceni, a anunțat deschiderea oficială a AFI Park 1 şi începerea construcţiei pentru AFI Park 2, după finalizarea în 14 luni, a primei clădiri din proiectul celor cinci clădiri de birouri clasa A cuprinse de AFI Park.

AFI Park 1 are o suprafaţă totală construită de aproximativ 20.000 mp (14.000 mp deasupra solului şi 6.000 mp subterani) şi o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 11.000 de mp, distribuiți pe zece etaje la suprafață și două subsoluri. Clădirea este dotată cu șase lifturi.

AFI Europe România are deja trei chiriași, a semnat în luna mai un contract de pre-închiriere cu Microchip Technology pentru un spaţiu de 2.500 mp, în luna iunie au anunţat un alt contract de pre-închiriere cu Endava România pentru un spaţiu de 2.400 mp, iar săptămâna trecută, gigantul american Cameron a fost adăugat pe lista chiriaşilor din AFI Park 1. Prețul la preînchiriere este de 14 euro/mp iar acum se semneaza pentru 15 euro/mp.

„Strategia noastră de investiţii vizează dezvoltarea portofoliul de proiecte imobiliare: pe termen scurt concentrându-ne asupra AFI Park 2, AFI Palace Ploieşti, AFI Palace B.Noi şi AFI Palace Arad, iar pe termen mediu şi lung ne focusăm pe AFI Park 3, 4 şi 5 şi pe dezvoltarea centrului de afaceri AFI situat pe Șoseaua Progresului. Faptul că Bucureştiul are un spaţiu de birouri de 2 milioane de metri pătraţi raportat la 2,5 milioane de persoane, comparativ cu Praga care are 3 milioane metri pătraţi de spaţiu de birouri pentru 1,3 milioane de oameni, ne arată că Bucureştiul are un potenţial mare de creștere. În plus, vedem o tendinţă a companiilor de IT de a-şi reloca şi consolida o parte din operaţiuni în România”, declară David Hay, CEO AFI Europe România.

Chiriaşii interesați de parc sunt companii software naţionale şi multinaţionale, din domeniile IT şi telecomunicaţii, companii financiare şi de asigurări. AFI Business Park Cotroceni este situat pe Bulevardul Vasile Milea, lângă mall-ul AFI Palace Cotroceni, primul proiect finalizat de AFI în România.

AFI Park 2, prevăzut pentru a fi deschis în al doilea trimestru din 2014, va fi o clădire mai mare ca suprafață, cu o amprentă extinsă la 1.600 mp per etaj. Planul AFI este de a conecta AFI Park 2 cu AFI Park 3, oferind chiriaşilor un spaţiu de 2.600 mp pe etaj. Lucrările pentru a doua clădire încep peste două săptămâni

„Strategia noastră privind cele cinci clădiri este de a construe o clădire în fiecare an. În trei saptămâni incepem construcțiile la a doua clădire, am semnat contractul de escavare. Vom deschide AFI Park 2 în a doua parte din 2014. Avem deja mai multe negoiceri pentru a doua cladire”, a adăugat Hay.

Șeful AFI Europe a mai anunțat un nou proiect imobiliar, pe termen mediu, pe segmentul clădirilor de birouri, o clădire aproape de Palatul Parlamentului de 60.000 de mp.

Pe lângă AFI Palace Cotroceni și AFI Park, AFI Europe are în desfăşurare și urmează să dezvolte alte trei proiecte în intervalul 2012 – 2014: mall-ul „AFI Palace Ploiești „, parcul de retail  „AFI Palace Arad”, precum și „AFI Palace B.NOI”.

AFI Europe, membru al AFI Group, dezvoltă proiecte și investiții în Europa Centrală și de Est din 1997. Compania este prezentă în România, Cehia, Serbia, Polonia, Bulgaria, Germania și Letonia. AFI Europe a intrat pe piața din România în anul 2005 cu „AFI Palace Cotroceni”, cel mai mare centru comercial din România şi unul dintre primele cinci în Europa Centrală și de Sud-Est.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Klaus Iohannis: Banii destinații revenirii în urma pandemiei vor merge și către pilonul social
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că pandemia de COVID-19 nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile, ci şi structura socială, arătând că e nevoie de soluţii în......
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Philip Morris International l-a numit pe Jacek Olczak în funcția de Chief Executive Officer
Compania Philip Morris International (PMI) a anunțat vineri că, în urmă Adunării Generale a Acționarilor care a avut ...
Datele personale ale clienţilor europeni ai Microsoft vor fi stocate pe teritoriul UE
Datele personale ale clienţilor europeni ai Microsoft vor fi stocate pe teritoriul UE
Microsoft anunţă că toti clienții comerciali sau cei din sectorul public din UE vor putea să proceseze și să-și stocheze ...
România înregistrează 350 de focare active de pestă porcină africană
România înregistrează 350 de focare active de pestă porcină africană
Un număr de 350 de focare de pestă porcină africană (PPA) erau active vineri pe teritoriul României, fiind afectate ...