S-a deschis prima fermă regenerativă din România, unde carbonul este sechestrat în sol. Este finanțată de Kaufland și operată de cercetători

Retailerul german Kaufland și Institutul de Cercetare în Permacultură din România au inaugurat la Vlădeni, Dâmbovița, prima fermă regenerativ din țară, în urma unei investiții de 150.000 de euro. Se vor cultiva aici  legume și fructe în sistem regenerativ organic, ceea ce înseamnă că se vor aplica proceduri precum sechestrarea carbonului atmosferic în sol. În plus, ferma va funcționa ca un centru educațional pentru antreprenorii care vor să practice acest tip de agricultură.
Economica.net - joi, 25 feb. 2021, 13:00
S-a deschis prima fermă regenerativă din România, unde carbonul este sechestrat în sol. Este finanțată de Kaufland și operată de cercetători

Institutul de Cercetare în Permacultură din România și Kaufland România au lansat, sub denumirea Sol și Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Producție și Educație în Agricultură Regenerativă din România care operează sub forma unei ferme de 60.000 de mp din Vlădeni, județul Dâmbovița.

În fermă, ce a presupus o investiție de 150.000 de euro a Kaufand, se vor cultiva legume și fructe în sistem regenerativ organic și va conține solarii și tunele, sistem de colectare și tratare a apelor gri, sere pentru răsaduri ecologice și o livadă mixtă intercalată.

Scopul este ca specialiștii de acolo să cerceteze și să dezvolte modelul de producție regenerativ, oferind totodată programe de educație și formare profesională pentru fermierii aflați la început de drum, care vor să adopte acest tip de agricultură. 

Incubatorul are forma unui program de internship plătit rezidențial, pe o perioadă de 6 luni. În paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri și ateliere practice. Cei interesați se pot înscrie pe website-ul fermei care va găzdui Librăria de Resurse, o colecție de materiale educative video despre agricultura regenerativă, distribuit Open-Source. 

Ce înseamnă o fermă regenerativă

O fermă regenerativă are drept scop diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului în sol, în timp ce oferă produse sănătoase și susține dezvoltarea unui viitor sustenabil. Fermierii care practică acest tip de agricultură utilizează tehnici și strategii moderne de creștere a fertilității solului, maximizare a producției și creștere a eficienței muncii precum cultivarea minimală și activarea microbiologiei solului, legumicultură biointensivă, keyline design ( un mod de a așeza culturile astfel încât să beneficieze ușor de apă), design de permacultură, etc. Vor fi cultivate aproximativ două sute de soiuri de legume, verdețuri, plante aromatice și medicinale, produse crescute în sistem regenerativ organic, care vor fi disponible chiar din această primăvară.

„Vrem să reinventăm modul în care se face agricultura, știm că este posibil să producem hrană sănătoasă, de calitate, și să generăm profit pentru fermieri în timp ce creștem continuu fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea, sechestrăm carbon atmosferic în sol și îmbunătățim calitatea vieții fermierilor.” declară Ionuț Bădică, Președinte ICPR.

 „După 4 ani de parteneriat în care am format prima rețea națională de grădini urbane comunitare, Kaufland România continuă parteneriatul strategic cu ICPR pentru a pune bazele fermei regenerative. Pornim astăzi, cu mare entuziasm, un proiect inovator – Sol și Suflet – un centru educațional ce își propune să formeze noile generații de fermieri și să promoveze un standard pentru agricultura sustenabilă în România”,  declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

De ce agricultura regenerativă 

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, folosește 70% din resursele de apă potabilă ale lumii și cauzează 78% din poluarea și eutrofizarea apelor. Studiile arată că agricultura convențională are impact negativ asupra schimbărilor climatice, generează pierderea biodiversității, degradarea terenurilor și inechitatea socială.

Agricultura regenerativă schimbă paradigma producției de hrană și propune soluții cu impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic și social: acordă o atenție sporită sănătății și fertilității solului, susține diversitatea speciilor, îmbunătățește calitatea vieții fermierilor și asigură bunăstarea animalelor. 

În România, lipsa programelor educaționale legate de agricultura regenerativă, precum și barierele legislative și birocratice de care se lovesc potențialii noi fermieri, pot fi remediate de ferme incubator ca Sol și Suflet, care au capacitatea de a susține o nouă generație de agricultori  și contribuie la răspândirea unui model de producție agricolă replicabil, scalabil, modular, la scară mare.

Institutul de Cercetare în Permacultură din România este o rețea de profesioniști și antreprenori din diverse domenii profesionale care dezvoltă și sprijină proiecte eco-sociale etice în România. 

Kaufland România se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 141 de magazine în România. 

Te-ar mai putea interesa și
INSP: Peste 2.000 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare – 262 cu Delta
INSP: Peste 2.000 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare – 262 cu Delta
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 1 august, au fost confirmate 2.009 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1.713......
Cîţu: Sunt convins că vom extinde proiectul Cărţii Electronice de Identitate la nivel naţional, în termenul stabilit
Cîţu: Sunt convins că vom extinde proiectul Cărţii Electronice de Identitate la nivel naţional, în termenul stabilit
Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat convingerea că proiectul privind Cartea Electronică de Identitate, lansat recent ...
Ziua și recordul: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. 1.000 de lei/MWh mâine seară
Ziua și recordul: România înregistrează, din nou, cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. 1.000 de ...
După recordul absolut de preț din ziua precedentă, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț pentru ...
Numărul turiştilor străini în Spania a explodat în iunie, pe fondul relaxării restricţiilor
Numărul turiştilor străini în Spania a explodat în iunie, pe fondul relaxării restricţiilor
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut la 2,2 milioane în iunie, un avans de aproape zece ori faţă de perioada ...