S-a deschis Summitul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră

Summitul aniversar al şefilor de stat şi de guvern din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) s-a deschis marţi la Istanbul, România fiind reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 14:49
S-a deschis Summitul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră

Deschizând summitul, preşedintele turc Abdullah Gül, a cărui ţară a iniţiat în 1992 această structură de cooperare regională şi care va deţine de la 1 iulie preşedinţia de şase luni a OCEMN, şi-a exprimat speranţa că printr-o cooperare aprofundată între statele din regiune vocea Mării Negre va fi auzită mai bine la nivel internaţional.

Declaraţia care va fi adoptată marţi ar trebui să contribuie la o vizibilitate sporită a OCEMN pe scena internaţională, a spus Abdullah Gül, care şi-a manifestat dorinţa pentru un sprijin şi din partea altor organizaţii internaţionale.

Preşedintele turc a afirmat totodată că statele din regiune trebuie să-şi intensifice dialogul politic pentru a găsi o rezolvare la diferitele conflicte, care reprezintă un obstacol în calea cooperării economice. „Trebuie să cooperăm (n.r. – la nivel politic). Aceste probleme politice ar trebuie rezolvate regional, soluţii pot fi concepute în interior”, a declarat el, fără a face referire la nicio astfel de dispută.

Un înalt oficial din cadrul Ministerului turc de Externe a declarat anterior că Turcia vrea ca statele din regiunea Mării Negre să-şi amplifice dialogul la nivel politic pentru a aborda, printre altele, conflictele îngheţate din zonă.

Preşedintele sârb Tomislav Nicolic, care co-prezidează summitul de marţi alături de Abdullah Gül, în contextul în care ţara sa a deţinut preşedinţia organizaţiei în prima jumătate a acestui an, a afirmat la rândul său în deschidere că prin folosirea tuturor instrumentelor cooperării regionale, regiunea Mării Negre ar trebuie să-şi activeze întregul potenţial economic pentru a răspunde eficient provocărilor reprezentate de criza economică globală.

OCEMN este cea mai veche formă de cooperare în regiunea Mării Negre. Bazele ei au fost puse în 1992, când liderii a 11 state – Turcia, România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Georgia, Azerbaijan, Armenia şi Grecia – au semnat, la Istanbul, ‘Declaraţia de la Bosfor’.

Iniţiativa structurii aparţine Turciei, iar cele 11 state care au semnat declaraţia din 1992 sunt state fondatoare. Serbia s-a alăturat în 2001. Sediul Secretariatului Permanent Internaţional OCEMN este la Istanbul.

Statele membre OCEMN acoperă o zonă de aproximativ 20 de milioane de kilometri pătraţi, având o populaţie totală de 340 de milioane de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...