S-a înfiinţat Comitetul pentru Stabilizarea Oltchim

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, AVAS, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim vor înfiinţa Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-şi propune plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 07:25
S-a înfiinţat Comitetul pentru Stabilizarea Oltchim

Combinatul chimic va fi restructurat şi reorganizat, iar investitorul trebuie să aibă o capacitate financiară care să poată asigura operarea Oltchim şi Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producţie potenţială a acestora, potrivit unui comunicat al Finanţelor.

Ministerele Finanţelor şi Economiei au avut în ultimele zile mai multe runde de discuţii cu principalii creditori ai Oltchim.

„S-a desprins concluzia cã Oltchim înregistrează în prezent o situatie financiarã extrem de dificilă, concretizată în pierderi cumulate de circa 400 milioane euro şi datorii substanţiale, totalizând 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate în ultimii 5 ani de activitate ineficientă a companiei, fapt determinat, îndeosebi, de gestionarea de o manieră total necorespunzătoare a întreprinderii raportat la interesele statului şi ale salariaţilor”, se arată în comunicat.

S-a decis astfel constituirea unui parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim.

Din acesta fac parte primele trei bănci după criteriul valorii împrumuturilor acordate Oltchim, Electrica, AVAS şi reprezentanţi ai MFP şi MECMA.

„Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau în restructurarea şi reorganizarea societăţii, în vederea funcţionării sale în condiţii de profitabilitate, menţinerii locurilor de muncă şi creării unei atractivităţi sporite pentru potenţialii investitori. Mecanismele de reluare a activităţii întreprinderii se vor baza pe asigurarea de către principalele bănci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde şi rezultatele negocierii între creditori”, se menţionează în comunicat.

Totodatã, vineri MECMA va transmite Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare către Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene în materie, se poate acorda unei întreprinderi aflate în dificultate, pentru menţinerea în funcţiune pe durata elaborãrii unui plan de restructurare viabilă şi durabilă a societăţii.

După autorizarea acestei forme de sprijin financiar, şi Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un împrumut pentru relansarea activitãţii societăţii, mai arată Finanţele.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13 bani pe ...
Șeful NATO susține că Rusia ar putea desfășura un evantai larg de acțiuni împotriva Ucrainei și recunoaște că sunt disensiuni între aliați
Șeful NATO susține că Rusia ar putea desfășura un evantai larg de acțiuni împotriva Ucrainei și recunoaște că sunt ...
Rusia ar putea desfăşura un evantai larg de acte violente contra Ucrainei, a susţinut vineri secretarul general al NATO, ...