S-a rezolvat și cu detaliul legal care putea încurca derularea proiectului fotovoltaic gigantic al Hidroelectrica din Dolj: companiile de stat pot concesiona direct terenul de la stat timp de jumătate de secol

Un proiect de OUG lansat de Finanțe în dezbatere publică modifică legislația și consfințește dreptul companiilor de stat de a concesiona direct de la Agenția Domeniilor Statului, fără vreo licitație, teren pentru proiecte energetice socotite de interes national. Așa cum este proiectul de parc fotovoltaic gigantic pe care Hidroelectrica vrea să îl facă în Dolj.
Mihai Nicuţ - mie, 04 oct. 2023, 13:19
S-a rezolvat și cu detaliul legal care putea încurca derularea proiectului fotovoltaic gigantic al Hidroelectrica din Dolj: companiile de stat pot concesiona direct terenul de la stat timp de jumătate de secol

 

“Prin derogare de la prevederile art.312 alin (1) din Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pentru proiectele de interes strategic și cele de siguranță națională din domeniul energetic, proiectele de investiții în infrastructura energetică de interes strategic național, se acordă drept de concesionare directă, asupra terenurilor din domeniul public și privat al Statului Român către persoane juridice de drept privat la care Statul Român este acționar integral/majoritar în condiții financiare aprobate de Comitetul de Privatizare Concesionare și Arendare la propunerea Agenției Domeniilor Statului. Eventualele contracte existente indiferent de natura acestora aflate în derulare pentru aceste categorii de terenuri se modifică de drept pentru a asigura implementarea proiectelor de investiții de interes strategic național prin diminuarea corespunzătoare a suprafețelor de teren ce fac obiectul acestora, prin act adițional, încheiat în condițiile legii.”

“Concesionarea prin atribuire directă se face pe perioada existenței mijlocului fix sau a activului, dar nu mai mult de 49 de ani”.

Prevederile apar într-un proiect de OUG referitor “la unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului precum și pentru administrarea eficientă a proprietăților statului”, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor pe 3 octombrie seara.

Dacă va fi și adoptată în această formă, reglementarea va permite de fapt companiilor de stat să construiscă noi capacități energetice pe terenurile statului primind terenul direct, cu drept de folosință 49 de ani, fără să fie nevoie să participe la vreo licitație unde ar fi putut apărea alți potențiali investitori privați care ar putea licita mai mult pentru arendă.

Și astfel se ridică ultima problemă de ordin juridic pe care o avea de exemplu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care vrea să construiască un parc fotovoltaic de dimensiuni impresionante, poate cel mai mare din Europa.

Este vorba despre un parc fotovoltaic de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către Administraţia Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni (Dolj), proiect care a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării alături de alte nouă proiecte de centrale hidro.

Hidroelectrica a demarat acum o lună licitația pentru studiile necesare debutului proiectului fotovoltaic. Valoarea estimată a contractului pentru aceste studii este de circa trei milioane de lei. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun rapot calitate-preț, unde prețul are o pondere de doar 40% în punctaj. Restul punctajului este pentru experiența personalului-cheie și pentru planul de lucru.

Durata contractului este de doi ani, iar Hidroelectrica așteaptă oferte de la consultanți pentru studiile necesare demarării acestui proiect până la data de 12 octombrie. Procedura este licitația deschisă.

Hidroelectrica estimează, în caietul de sarcini, că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare pentru parcul fotovoltaic cu capacitatea de 1.500 MW, în condițiile în care sunt disponibile circa 3.000 de hectare. Locația este cea mai bună din România pentru un parc fotovoltaic, cu un nivel al radiației solare de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Proiectul ar urma să beneficieze și de o instalație de stocare de 300 MW, iar racordarea sa ar urma să se facă la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui.

La nivelul optim de funcționare, parcul fotovoltaic ar urma să produducă circa 1,75 TWh de energie electrică anual.

Dacă va fi și realizat, aceasta ar putea fi unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa (dacă nu cel mai mare) și cu siguranță cel mai mare din România la acest moment, în condițiile în care firma Monsson, controlată de Emanuel Muntamrk, pionierul regenerabilelor din România, construiește un parc fotovoltaic de 1.000 MW în Arad.

Investiţia Hidroelectrica în parcul din Dolj ar putea depăşi 1,2 miliarde de euro, scopul fiind să fie, măcar parțial, finanțată din fonduri europene, dar valoarea exactă a indicatorilor tehnico-economici va fi aflată după elaborarea studiilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...