Drepturile producătorilor locali de alimente în raport cu magazinele se vor diminua semnificativ. S-a schimbat legea

Legea privind 51% produse alimentare românești în magazine s-a modificat, astfel că mare parte dintre avantajele producătorilor locali de alimente în relația cu marile lanțuri de magazine au dispărut. Retailerii nu mai sunt obligați să îi plătească pe furnizori la cel mult 30 de zile, nici să ofere spații pe raft în limita a 51% din volume și nici să organizeze evenimente. În schimb, este interzis ca producătorii să plătească taxe precum cele pentru deschiderea de noi magazine sau pentru diverse evenimente ale retailerului.
Economica.net - joi, 02 apr. 2020, 13:31
Drepturile producătorilor locali de alimente în raport cu magazinele se vor diminua semnificativ. S-a schimbat legea

Drepturile producătorilor și distribuitorilor de alimente în raport cu lanțurile de retail alimentar au fost diminuate semnificativ, conform unei noi legi (Legea 28/2020) ce reglementează comercializarea produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial. 

Începând cu 16 mai 2020, de când intră în vigoare noul act normativ, retailerii vor stabili doar prin contract cu furnizorii lor care este termenul-limită pentru efectuarea plăților aferente produselor achiziționate. Excepția fac produse proaspete precum carnea, produsele de patiserie și brutărie, peștele, ouăle, laptele, legumele și fructele pentru care noua lege prevede un termen de cel mult 14 zile lucrătoare de la data recepționării mărfii de către magazine.

Conform legislației aflate acum în vigoare, termenul de plată se negocia prin contract, dar nu putea depăși 30 de zile calendaristice pentru produsele ne-proaspete și 7 zile calendaristice pentru cele proaspete. „Termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate și livrate se stabilește prin negocierea contractului, conform prevederilor legislației în vigoare”, prevede documentul.

Retailerii nu mai trebuie să ofere spații speciale producătorilor locali

Conform noului act normative, a dispărut și obligația comercianților de a acorda spații separate de expunere și vânzare a produselor alimentare românești. Totodată, s-a renunțat la obligația retailerului de a cumpăra din lanțul alimentar scurt cel puțin 51% din volumul de marfă de la raft, în cazul produselor precu carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație. Se introduce în schimb conceptul de parteneriat direct între comerciant și producător. Acesta este definit ca „relația comercială directă dintre comerciant și cooperativele agricole, asociațiile de producători agricoli, societățile comerciale agricole de producție, producători agroalimentari și distribuitori, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni.”

„Comerciantul persoană juridică autorizată care desfășoară activități de comercializare pentru produse alimentare poate, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse de panificație, să dispună ca produsele din cantitatea de marfă intrată să corespundă gradual fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din parteneriate directe, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete”, se menționează în lege.

Metodologia de desfășurare a parteneriatelor directe se va aproba însă ulterior prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Dacă nu vor respecta aceste prevederi, retailerii pot primi amenzi între 200.000 lei și 250.000 lei.

Magazinele nu mai sunt obligate să organizeze evenimente de promovare

O altă modificare se referă la eliminarea obligativității retailerilor de a organiza evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești.

Comerciantul va „putea” organiza acest tip de evenimente.

Magazinele nu mai pot fi închise, dacă nu respect legea

În momentul de față, în cazul în care retailerii nu respectă anumite prevederi legale, pot fi amendați, iar în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de până la 6 luni.

Până la data de 16 noiembrie 2020, contractele dintre comercianți și furnizori vor trebui adaptate schimbărilor aduse de acest act normativ.

Ce se întâmplă cu taxele de raft

 
În ceea ce privește așa-numitele taxe de raft, pe care actuala lege a încercat să le elimine din practică, s-au introdus mai multe modificări.
Spre exemplu, s-au interzis expres taxele practicate de comercianți în legătură cu expansiunea, astfel că producătorilor nu li se mai pot cere bani ca să fie listați într-un nou magazin al unui retailer. „Serviciile privind extinderea rețelei de distribuție a comerciantului, amenajările spațiilor de vânzare ale comerciantului sau operațiunile și evenimentele de promovare a activității și imaginii comerciantului nu sunt legate de actul comercial”

De asemenea, s-a interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii, altele decât cele legate de actul comercial. Excepție fac serviciile solicitate de cumpărător de la furnizor pentru operațiunile de promovare, de marketing și de publicitate dacă acestea au fost convenite anterior de către furnizor și cumpărător printr-un acord clar și lipsit de ambiguitate. Serviciile legate direct de actul comercial sunt incluse în contractul dintre părți.

 

Te-ar mai putea interesa și
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului......
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că ...
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...