S-a scumpit din nou motorina, crește diferența de preț față de benzină. Care sunt prețurile carburanților azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a crescut azi prețul motorinei, după o săptămână de la precedenta scumpire a acestui carburant. Crește diferența de preț dintre motorină și benzină.
Mihai Nicuţ - mar, 13 sept. 2022, 08:06
S-a scumpit din nou motorina, crește diferența de preț față de benzină. Care sunt prețurile carburanților azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 13  septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,69 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,91 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,19 lei pe litru la benzină și 8,41 lei pe litru la motorină.

Așadar, liderul pieței a crescut cu patru bani pe litru prețul motorinei, și a menținut prețul benzinei. Ultima modificare de preț a avut loc la 10 septembrie, când benzina s-a ieftinit cu patru bani pe litru, iar precedenta la 6 septembrie, când prețul motorinei a crescut cu 4 bani pe litru.

După ultimele modificări de prețuri se observă creșterea diferenței de preț dintre motorină și benzină, motorina ajungând să fie acum cu peste 1,2 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor este în vigoare până la finalul lunii septembrie.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Petrolul se scumpește

Preţurile petrolului au crescut luni, ignorând aşteptările referitoare la o cerere mai slabă, pe fondul preocupărilor tot mai mari privind aprovizionarea, înainte de venirea iernii, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,6%, la 94,35 dolari pe baril. Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,5%, la 88,07 dolari.

tocurile de petrol de urgenţă din SUA au scăzut cu 8,4 milioane de barili, până la 434,1 milioane de barili, în săptămâna încheiată pe 9 septembrie, acesta  fiind cel mai redus nivel din octombrie 1984, potrivit datelor publicate luni de Departamentul Energiei al SUA (DOE).

Preşedintele american Joe Biden a stabilit în martie un plan de a elibera 1 milion de barili pe zi, pe parcursul a şase luni, din Rezerva strategică de petrol, pentru a combate preţurile ridicate ale combustibililor din SUA, care au contribuit la accelerarea inflaţiei.

Administraţia Biden analizează necesitatea unor noi eliberări de petrol din rezerva strategică, după ce programul actual se va încheia în octombrie, a declarat săptămâna trecută secretarul pentru Energie Jennifer Granholm.

Aste de aşteptat ca aprovizionarea globală cu petrol să scadă şi mai mult atunci când embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc va intra în vigoare pe 5 decembrie.

G7 va implementa un plafon de preţ pentru petrolul rusesc, pentru a limita veniturile ţării din exportul de petrol, încercând să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei, luând în acelaşi timp măsuri pentru a se asigura că petrolul ar putea în continuare să ajungă în ţările emergente.

Trezoreria SUA a avertizat însă că plafonul ar putea duce la creşterea preţurilor petrolului şi benzinei din SUA, în această iarnă.

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri un pachet de măsuri pentru a ajuta firmele energetice care se confruntă cu o criză de lichiditate.

De asemenea, Franţa, Marea Britanie şi Germania au declarat sâmbătă că ”au îndoieli serioase” cu privire la intenţiile Iranului de a relansa un acord nuclear.

Eşecul reluării acordului din 2015 ar menţine petrolul iranian în afara pieţei şi ar menţine oferta globală strânsă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...