Cum se vede criza Covid-19 în buzunar. Mâncarea s-a scumpit cu 6,4% față de anul trecut, pe carne dăm cu 17% mai mult

În primele 16 săptămâni din 2020, prețurile din marile lanțuri de magazine au crescut în medie cu 4,7%, în timp ce prețurile la alimente s-au majorat cu 6,4% față de perioada similară a lui 2019. Românii se îndreaptă cu precădere către magazinele de proximitate, care au furat din cota de piață a hypermarketurilor inclusiv pe segmentul coșurilor mari, de stocare. În cazul vânzărilor, cea mai mare creştere au înregistrato ţigările, plus 29%.
Economica.net - joi, 07 mai 2020, 08:06
Cum se vede criza Covid-19 în buzunar. Mâncarea s-a scumpit cu 6,4% față de anul trecut, pe carne dăm cu 17% mai mult

Retailul continuă să se transforme urmare a pandemiei cu noul coronavirus, obiceiurile de consum ale românilor fiind diferite față de perioada similară a anului trecut, arată o analiză a companiei de monitorizare RetailZoom.

Sunt însă efecte majore și în prețuri, care au crescut cel mai mult la produsele alimentare. Potrivit sursei citate, creșterea prețurilor ajunge la +4,7% în medie pentru primele 16 săptămâni din 2020 versus aceeași perioada din 2019, cu o pondere mai mare pentru alimente (+6,4%).

„Prețurile continuă să crească pentru mai mult de jumătate dintre cele 184 de categorii monitorizate de RetailZoom, cu procente de 5 până la 30% comparativ cu media săptămânilor 1-8, acest trend nefiind observat anul anterior pentru aceeași perioadă/început de an. Concluzia noastră este că anul acesta creșterile de prețuri sunt provocate și de impactul pandemiei, nu doar de frenezia cumpărăturilor de Paști. Spre deosebire însă de anii anteriori, când se observă o buclă de creșteri de preț specifică aglomerării de sărbători, generată preponderent de abundența produselor premium sau de creșteri de preț temporare, acum ne așteptăm ca apogeul creșterilor de preț să nu fi atins încă punctul culminant la categoriile monitorizate”, explică analiștii companiei.

Prețul la carne a crescut cu 17%

Conform acestora, la produsele pentru îngrijire personală s-au raportat scumpiri medii de 1,4%, iar la cele pentru casă de 3,7%. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit conservanții pentru legume și fructe (136%), conservele de carne (42%), drojdia (19%), maioneza (19%), mezelurile (17%), sarea (17%), carnea (16%), peștele congelat (16%).

Cu toate acestea, vânzările sunt în continuă creștere, cu până la 15% față de anul trecut, la toate cele 184 de categorii monitorizate de companie. La alimente, spre exemplu, vânzările s-au majorat cu 21% în primele 16 săptămâni ale anului raportat la perioada similară a lui 2019.

Cel mai mult însă au crescut vânzările de țigări (plus 29%) și produse de casă (25%).

„Pe termen lung și în condițiile actuale, ne așteptăm la o creștere menținută de 5-10 vs anul anterior pentru departamentul de curățenie. Cert este că trendul celor două sectoare (îngrijire personală, îngrijirea casei), indică o contribuție scăzută a cumpărăturilor din mediul de retail offline pentru tipologia produselor de răsfăț și îngrijire. În plus, nu credem că o potențială creștere din mediul online ar garanta o compensare a acestor scăderi din offline”, apreciază specialiștii RetailZoom.

Magazinele de proximitate câștigă cotă de piață

Referitor la magazinele preferate acum de români, studiul RetailZoom relevă o reorientare către magazinele de proximitate care au început să câștige inclusiv pe segmentul coșurilor cu multe produse, acolo unde hypermarketurile aveau întâietate. Acesea au înregistrat creșteri de 25% față de anul trecut, în timp ce hypermarketurile și cash&carry au avut creșteri de 16%.

Pe tipuri de produse, magazinele de proximitate au câștigat 24% la produsele alimentare, în condițiile în care hypermarketurile s-au „mulțumit” cu un plus de 18%, în contextul unei majorări totale a volumelor cu 21%. Magazinele mici au vândut cu 33% mai multe produse pentru casă, față de hypermarketuri-17%, pe findul unei creșteri totale de 25%. De asemenea, la produsele de îngrijire personale, tot magazinele d eproximitate au beneficiat de plus 21%, hypermarketurile 11%, totalul fiind de 17%.

Datele RetailZoom au fost preluate de la peste 3.000 de magazine partenere din comerțul modern internațional precum  Carrefour market, DM, Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , XPress,Cora, Carrefour hypermarket, Metro.Total FMCG acoperit se referă la 184 de categorii : produse alimentare , de îngrijire personală și a casei.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...