S-a scumpit motorina. Care sunt prețurile la carburanți, azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a scumpit azi motorina, după mai multe zile în care prețul acestui carburant a rămas nemodificat dar a scăzut cel al benzinei. Diferențele de preț dintre cei doi carburanți se adâncesc.
Mihai Nicuţ - mar, 06 sept. 2022, 09:53
S-a scumpit motorina. Care sunt prețurile la carburanți, azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi,6  septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,73 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,87 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,23 lei pe litru la benzină și 8,37 lei pe litru la motorină.

Așadar, azi, liderul pieței a crescut cu patru bani pe litru prețul motorinei, și a menținut prețul benzinei. Ultima modificare de preț a avur loc ieri, când benzina s-a ieftinit cu zece bani pe litru, iar precedenta vineri 2 septembrie, când compania a redus prețul benzinei tot cu zece bani pe litru. Anterior, pe 1 septembrie, compania a redus prețul benzinei cu trei bani pe litru. Iar pe pe 30 august, compania a crescut cu patru bani pe litru prețul motorinei și a ieftinit benzina marginal, cu câte un ban pe litru în acea zi și în precedenta.

După ultimele modificări de prețuri se observă creșterea diferenței de preț dintre motorină și benzină, motorina ajungând să fie acum cu 1,14 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor este în vigoare până la finalul lunii septembrie.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Petrolul se scumpește

Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 3%, membrii OPEC+ convenind o mică reducere a producţiei, cu 100.000 de barili pe zi, pentru a susţine preţurile, potrivit Reuters.Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare în noiembrie au crescut cu 2,72 dolari, sau cu 2,92%, la 95,74 dolari pe baril.

Preţurile au urcat cu aproape 4 dolari pe baril la începutul sesiunii, dar au fost temperate de comentariile Casei Albe conform cărora preşedintele american Joe Biden s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a susţine aprovizionarea cu energie şi a reduce preţurile.

Cotaţia ţiţeiului american a crescut cu 2 dolari, respectiv o creştere cu 2,3%, la 88,85 dolari pe baril, după un câştig de 0,3% în sesiunea precedentă, în volume reduse în timpul sărbătorii Zilei Muncii din SUA.

Reducerea producţiei cu 100.000 de barili pe zi (bpd) de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, reprezintă doar 0,1% din cererea globală.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...